فهرست مطالب
اگر قصد دارید در آلمان استخدام شوید، به ویزای کاری آلمان نیاز دارید. بسته به این که اهل کدام کشور هستید و چه مدت قصد اقامت در آلمان را دارید، باید ویزای کار آلمان و اجازه اقامت را برای مدت اشتغالتان در آلمان تهیه کنید. اجازه اقامت انواع مختلفی دارد که اگر در آلمان کار پیدا کرده باشید، اکثرشان در دسترساند. اگر از یکی از کشورهای ثالث برای کار به آلمان میروید، به اجازه یا ویزای کار نیاز خواهید داشت. همچنین پیش از جابهجایی معمولاً باید پیشنهاد شغلی (جاب آفر) هم داشته باشید. اگر اهل کشوری هستید که توافق ویزا با آلمان ندارد، باید برای ورود به آلمان درخواست ویزای کاری بدهید؛ همچنین اگر مدت اقامتتان طولانیتر از سه ماه است، به اجازه اقامت آلمان نیاز خواهید داشت. لازم است مدارک خاصی را پیش از اپلای ویزای کاری آلمان آماده کنید. در ادامه این مدارک و هر چیزی را که برای ویزای کاری آلمان به آن نیاز دارید، توضیح خواهیم داد.
مدارک لازم برای ویزای کاری آلمان
برای درخواست کار در برلین لازم است مدارکی را ارائه کنید. فهرست مدارک لازم برای برلین اندکی با مدارک مورد نیاز برای استخدام در دیگر شهرهای آلمان تفاوت دارد. کنسولگریها و سفارتخانههای آلمان در کشورهای دیگر نیز ممکن است شرایط و مدارک خاصی را از متقاضیان طلب کنند. برای مثال در هندوستان باید نامه پوششی تهیه کنید. برای اطلاع از مدارک مورد نیاز با کنسولگری کشورتان مشورت کنید.
مصاحبهکننده مدارکتان را صفحه به صفحه اسکن خواهد کرد، پس صفحات را به هم منگنه نکنید. در صورت امکان، تمام مدارک را روی صفحه A4 پرینت بگیرید. مدارک زیر را باید آماده کنید:
- پاسپورت معتبر: پاسپورتتان باید
- به مدت 6 ماه دیگر معتبر باشد.
- در 10 سال گذشته صادر شده باشد.
- حداقل دو صفحه خالی داشته باشد.
- امضایتان در آن درج شده باشد.
- یک قطعه عکس بیومتریک: به یک قطعه عکس بیومتریک 45*35 میلیمتر نیاز دارید. روشهای بسیاری برای گرفتن عکس بیومتریک در برلین وجود دارند. یک دکه عکاسی در اداره مهاجرت (Ausländerbehörde) وجود دارد. لازم نیست عکسهای پاسپورت را خودتان ببرید، آنها ابزار خاصی برای این کار دارند.
- قرارداد استخدام (Arbeitsvertrag): نسخه اصلی قرارداد، نه کپی آن را، همراه ببرید.
- مدرکی که اثبات کند در آلمان تحت پوشش بیمه درمانی (Mitgliedsbescheinigung) هستید: این سند را میتوانید از شرکت بیمه خدمات درمانیتان بگیرید. اگر بیمه درمانی دولتی را انتخاب کردید، به دنبال یک Mitgliedsbescheinigung Nach 175 SGB V بگردید. سند مشابهی برای بیمههای درمانی خصوصی وجود دارد.
- مدرک داشتن محل اقامت در آلمان: دو روش برای اثبات داشتن اقامتگاه در برلین وجود دارد:
- میتوانید اجارهنامه و تأییدیه صاحبخانه (Wohnungsgeberbestätigung) را همراه ببرید.
- Anmeldebestätigung را ارائه کنید.
- مدرک تحصیلی (Ausbildungsnachweis): در صورت داشتن مدرک تحصیلی یا گذراندن دورههای آموزشی مرتبط، باید مدرک تحصیلیتان را ارائه کنید. این سند میتواند:
- مدرکی از یک Hochschule آلمانی یا مؤسسهای با ویژگیهای مشابه باشد.
- مدرکی از یک دانشگاه شناختهشده معتبر باشد.
- گواهی اتمام دوره فنی حرفهای باشد.
- پروانه کار حرفهای (در صورت لزوم): اگر برای انجام دادن کارتان در آلمان به صلاحیتهای خاصی نیاز داشته باشید، باید برخورداری از آن ویژگیها را ثابت کنید. برای مثال پزشکان، مهندسان و مشاوران مالیاتی باید از صلاحیتهای خاصی برخوردار باشند. از سایت Recognition Finder استفاده کنید تا مطلع شوید که آیا حرفهتان به صلاحیتهای خاصی نیاز دارد یا خیر.
- تمام فرمهای لازم
- «فرم درخواست اجازه کار» یا Antrag auf Erlaubnis einer Beschäftigung: این فرم را میتوانید از سایت Berlin.de دانلود کنید.
- فرم «شرح وظایف شغلی» یا Stellenbeschreibung: این فرم را باید کارفرما تکمیل کند. این فرم را میتوانید از سایت Berlin.de دانلود کنید.
-
- فرم «درخواست بیمه برای اجازه اقامت» یا Antrag auf Erteilung eines Aufenthaltstitels: این فرم را میتوانید از سایت Berlin.de دانلود کنید؛ این فرم برای دیگر گونههای اجازه اقامت نیز یکسان است.
- گواهی تمکن مالی: اگر برای ویزای جستجوی کار درخواست میدهید، باید ثابت کنید که مبلغ 720 یورو را برای مدت زمان اقامتتان در اختیار دارید. گواهی تمکن مالی ثابت میکند که میتوانید هزینههای زندگیتان در آلمان را تأمین کنید.
هزینههای ویزای کار آلمان
هزینه ویزای کار بلندمدت برای بزرگسالان 75 یورو و برای افراد زیر 18 سال 37.50 یورو است. گروههای خاصی مشمول تخفیف میشوند یا از پرداخت هزینه معاف میشوند.
چه افرادی برای کار در آلمان به ویزا نیاز دارند؟
به احتمال زیاد برای کار در آلمان به ویزا نیاز خواهید داشت. همچنین ممکن است با توجه به این که اهل کدام کشور هستید و چه مدت قصد دارید در آلمان کار کنید، به اجازه اقامت هم نیاز پیدا کنید. اجازه اقامت در شرایط زیر لازم است:
- اگر بخواهید در آلمان کار و زندگی کنید.
- شهروند یا مقیم دائم آلمان، اتحادیه اروپا، لیختناشتاین، نروژ یا سوئد نباشید.
- با اجازه اقامت فعلیتان نتوانید در آلمان کار کنید. برای مثال ویزای آزادکاری آلمان اجازه کار کردن به عنوان یک فریلنسر یا آزادکار را به شما میدهد و مجوزی برای کار کردن در استخدام دیگران نیست.
در شرایط زیر به اجازه اقامت نیاز ندارید:
- اگر شهروند یا مقیم دائم آلمان، اتحادیه اروپا، ایسلند، لیختناشتاین، نروژ یا سوئد هستید.
- با اجازه اقامت فعلیتان میتوانید در آلمان کار کنید. برای مثال ویزای دانشجویی آلمان به شما اجازه میدهد که تا 120 روز در سال به صورت تماموقت یا 240 روز به صورت پارهوقت کار کنید.
انواع ویزای کار آلمان
اجازههای اقامت مختلفی وجود دارند که کار کردن در آلمان را برایتان ممکن میکند. ویزای کاری و کارت آبی تنها گزینههای ممکن نیست.
کارت آبی
دانشآموختگان دانشگاهها میتوانند بهجای ویزای کار، برای کارت آبی اتحادیه اروپا درخواست بدهند. کارت آبی بنا به دلایل زیر بهتر از ویزای کاری است:
- امکان دریافت سریعتر: اگر حقوقتان بیشتر از 56.400 یورو باشد به اجازه ZAV نیاز ندارید و بنابراین فرایند درخواست کوتاهتر میشود.
- سادهتر بودن تغییر شغل: پس از دو سال میتوانید بدون بهروزرسانی کارت آبی برای کارفرمای دیگری کار کنید و به این ترتیب در وقتتان صرفهجویی کنید. اما اگر ویزای کار داشته باشید، باید هر بار که میخواهید شغلتان را عوض کنید، برای دریافت ویزای جدید درخواست بدهید.
- امکان دریافت سریعتر اقامت دائم: با در دست داشتن کارت آبی میتوانید اقامت دائم را بهجای 60 ماه، ظرف 33 ماه بگیرید. اگر مدرک زبان B1 داشته باشید، میتوانید اقامت دائم را ظرف 21 ماه بگیرید.
- سادهتر شدن رفتن به دیگر کشورهای اتحادیه اروپا: رفتن به دیگر کشورهای اتحادیه اروپا، بهجز دانمارک و ایرلند، با داشتن کارت آبی برایتان آسانتر میشود. اگر مدت 18 ماه از گرفتن کارت آبیتان گذشته باشد، میتوانید به یکی دیگر از کشورهای اتحادیه اروپا بروید و از آنجا برای کارت آبی درخواست بدهید.
- امکان داشتن سفرهای طولانیتر خارج از آلمان: با در دست داشتن کارت آبی، میتوانید پیش از آنکه اجازه اقامتتان نامعتبر شود، آلمان را به مدت 12 ماه ترک کنید. اما اگر ویزای کار داشته باشید، فقط 6 ماه میتوانید خارج از آلمان باشید. اگر میخواهید مدت طولانیتری بیرون از آلمان باشید، میتوانید اجازه مخصوص را از Ausländerbehörde بگیرید.
ویزای تعطیلات کاری
شهروندان 18 تا 30 ساله استرالیا، نیوزیلند، اسرائیل و ژاپن میتوانند برای ویزای تعطیلات کاری درخواست بدهند. با داشتن ویزای تعطیلات کاری میتوانید تا یک سال در آلمان کار کنید. گرفتن ویزای تعطیلات کاری آسانتر از ویزای کاری و کارت آبی است. میتوانید از آلمان یا میهنتان برای ویزای تحرک جوانان درخواست بدهید. اگر کرهای هستید، باید از کره درخواست بدهید.
ویزای تحرک جوانان
شهروندان کانادایی 18 تا 35 ساله میتوانند برای ویزای تحرک جوانان درخواست بدهند. این ویزا مشابه ویزای تعطیلات کاری است و به شما اجازه میدهد که تا یک سال در آلمان کار کنید. میتوانید از کانادا یا آلمان برای این ویزا درخواست بدهید. گرفتن ویزای تحرک جوانان از گرفتن ویزای کار یا کارت آبی سادهتر است.
ویزای آزادکاری
صاحبان کسب و کارها، آزادکاران و خویشفرمایان باید برای ویزای آزادکاری آلمان درخواست بدهند. این فرایند کاملاً متفاوت است.
ویزای کار
بقیه افراد باید برای ویزای کار درخواست بدهند. با داشتن ویزای کار میتوانید در آلمان به استخدام دیگران دربیایید.
اقامت دائم بعد از اخذ ویزای کار در آلمان
ویزا یا اجازه اقامت جهت یافتن شغل مناسب، برای مدت حداکثر 4 سال صادر میشود. اگر مدت قرارداد استخدامی کوتاهتر باشد، ممکن است اجازه اقامت برای همان مدت زمان قرارداد صادر شود. اگر اجازه اقامت را برای اهداف استخدامی به مدت حداقل 4 سال گرفته باشید، در صورت داشتن شرایط لازم، حق گرفتن اجازه اقامتگاه به شما داده میشود. این اجازه در اصل اجازه اقامت دائم است. دوست دارید همراه با خانوادهتان در آلمان زندگی کنید؟ اجازه اقامت دائم این کار را برایتان ممکن میسازد.
پرسشهای متداول
مانده صورتحساب بانکیام برای گرفتن ویزای کاری آلمان باید چقدر باشد؟
اگر برای ویزای جستجوی کار درخواست میدهید، باید ثابت کنید که برای مدت زمان اقامتتان در آلمان ماهانه حداقل 720 یورو در اختیار دارید. اگر برای اجازه کار درخواست میدهید، ارائه قرارداد استخدام کفایت میکند.
هزینه ویزای کاری آلمان چقدر است؟
هزینه ویزای کاری آلمان تقریباً 75 یورو است، البته اتباع بعضی کشورها هزینه کمتری پرداخت میکنند.
آیا تسلط بر زبان آلمانی برای گرفتن ویزای کار ضروری است؟
تسلط بر زبان آلمانی برای گرفتن ویزای کاری آلمان ضروری نیست. البته اگر دانستن زبان آلمانی لازمه شغل مرتبط با ویزای کاریتان باشد، باید زبان آلمانی را به خوبی بلد باشید.
گرفتن ویزای کار چقدر طول میکشد؟
اگر از آلمان درخواست بدهید، گرفتن ویزای کار 8 ـ 12 هفته طول میکشد، البته این مدت ممکن است به 16 هفته هم برسد. درخواست از طریق اکثر سفارتها هم همینقدر طول میکشد. اگر خوششانس باشید، ویزای کار را ظرف کمتر از یک هفته میگیرید. اگر حقوقتان بیشتر از 56400 یورو باشد، میتوانید کارت آبی را سریعتر بگیرید، چون نیازی به تأییدیه ZAV ندارید و قرارداد شغلی کافی است.
مدت اعتبار ویزای کار چقدر است؟
ویزای کاری تا چهار سال معتبر است، اما اگر قرارداد استخدام موقت داشته باشید، این مدت کمتر میشود. میتوانید ویزای کاریتان را قبل از منقضی شدن تمدید کنید. پس از چند سال میتوانید برای اقامت دائم درخواست بدهید.
برای گرفتن ویزای کاری آلمان باید اسپانسر داشته باشم؟
چیزی تحت عنوان «اسپانسرشیپ ویزا» در آلمان وجود ندارد. اگر یک شرکت آلمانی حاضر باشد با متقاضی قرارداد استخدامی ببندد، او میتواند برای گرفتن اجازه کار درخواست بدهد.
برای گرفتن کارت آبی یا ویزای کار آلمان باید آلمانی بلد باشم؟
خیر، برای گرفتن کارت آبی یا ویزای کار آلمان لازم نیست آلمانی بلد باشید. البته اگر آلمانی حرف نزنید، کار پیدا کردن برایتان سختتر میشود.
اگر کارم را از دست بدهم، چه اتفاقی میافتد؟
باید به محض بیکار شدن به اداره مهاجرت (Ausländerbehörde) اطلاع بدهید. ویزایتان همچنان معتبر است، اما Ausländerbehörde میتواند مدت ویزایتان را کوتاهتر کند. Ausländerbehörde سه تا شش ماه فرصت میدهد تا کار دیگری پیدا کنید یا آلمان را ترک کنید.
با داشتن ویزای کاری آلمان میتوانم کسب و کار خودم را راهاندازی کنم؟
گاهی اوقات میتوانید. اگر سطری مبنی بر داشتن این اجازه در ویزای کاریتان درج شده باشد، اجازه آزادکاری پیدا میکنید. البته باید کارتان را نگه دارید؛ آزادکاری نمیتواند شغل اصلیتان باشد. اگر میخواهید آزادکاری (فریلنسری) حرفه اصلیتان باشد، باید برای ویزای آزادکاری درخواست بدهید. همچنین باید کسب و کارتان را ثبت کنید. ممکن است به اجازه کارفرمایتان نیاز داشته باشید.