کاریابی در آلمان

آلمان برای مهاجرانی که به دنبال بهبود وضعیت شغلی‌‌شان هستند گزینه بی‌ نظیری است! شما هم می‌ توانید بدون اینکه شهروند اتحادیه اروپا باشید در آلمان کار کنید، البته شرایطی وجود دارد که حتماً باید آن‌ ها را داشته باشید. برای اینکه بتوانید به صورت قانونی در آلمان کار کنید می‌ بایست مجوز کار در این کشور را اخذ کنید اما اول باید در آنجا یک شغل پیدا کنید. بنابراین، ما در این مقاله، گزینه‌ های موجود برای دریافت جاب آفر مناسب از آلمان و شرایط مربوط به هر یک از آن‌ ها را برایتان توضیح می‌ دهیم.

چرا کار در آلمان؟


چرا کار در آلمان؟

تعادل بین کار و زندگی

به طور متوسط، آلمانی‌ ها هفته‌ ای 35 ساعت کار می‌ کنند، که این 20% از ساعات کار هفتگی در کشوری مثل انگلیس کمتر است (در انگلیس حداکثر ساعات کار در هفته 44 ساعت است). در آلمان، برای کارکنان تمام وقت، علاوه بر 9 روز تعطیلی رسمی، سالی 20 روز تعطیلات در نظر گرفته شده است. مجموع این 29 روز در سال، باعث می‌ شود تا کارکنان وقت کافی برای تفریح و استراحت داشته باشند. همچنین، در این کشور شرکت‌ ها موظف‌ اند با کارکنان خود منصفانه و عادلانه رفتار کنند. تبعیض بر اساس سن، معلولیت، نژاد، مذهب یا جنسیت ممنوع است. در آلمان، یک کارگر یا کارمند ماهانه حداقل دو روز مرخصی استحقاقی دارد، البته در این کشور کارکنان به طور معمول سالی 25 تا 30 روز مرخصی دارند. خانم‌ های باردار، در صورتی که خودشان نخواهند کار کنند، می‌ توانند شش هفته آخر دوره بارداری‌ شان را از مرخصی زایمان استفاده کنند. همچنین، مادران اجازه ندارند تا 8 هفته بعد از زایمان به سر کارشان برگردند و البته پدران هم می‌ توانند از مرخصی والدین استفاده کنند. با توجه به اینکه موارد فوق تنها بخشی از امتیازات کارکنان در آلمان هستند، به جرئت می‌ توان گفت که در این کشور کارکنان در هر سطحی که باشند به خوبی مورد تکریم قرار می‌ گیرند.

زبان

اگرچه زبان آلمانی زبان رسمی کشور آلمان است اما از انگلیسی نیز به شکل گسترده‌ ای در این کشور استفاده می‌ شود، به طوری که مطابق برآوردها 56% از جمعیت آلمان انگلیسی صحبت می‌ کنند. در آلمان، برای بسیاری از مشاغل به گواهینامه مهارت زبان آلمانی نیازی نیست و به همین خاطر، برای کسانی که فقط یک مدرک آیلتس دارند هم امکان دریافت جاب آفر(پیشنهاد شغلی) از آلمان وجود دارد. به علاوه، زبان‌ های آلمانی و انگلیسی ریشه‌ های مشترکی دارند طوری که در 60% لغات با یکدیگر تشابه دارند. بنابراین، اگر در زبان انگلیسی مهارت دارید، یادگیری آلمانی نباید برایتان چندان سخت باشد.

فرهنگ

آلمان دارای بیش از 80 میلیون نفر جمعیت و همچنین مجموعه متنوعی از مذاهب، آداب و رسوم و سنت‌ هایی است که فرهنگ ملی غنی این کشور را می‌ سازند. آلمان به داشتن تاریخی غنی و طولانی مشهور است، تاریخی که در طول بیش از 1000 سال از آن در عرصه مکاتب فکری، سیاست و هنر اروپا پیشرو بوده است. این تاریخ، فرهنگی را شکل داده که ترکیبی از ارزش‌ های مسیحی به همراه ادبیات، هنر، فلسفه، منطق و استدلال و البته علاقه شدیدی به انواع نوشیدنی‌ ها و سوسیس‌ ها است.

اقتصاد

آلمان بزرگترین اقتصاد اروپا و بعد از کشورهای آمریکا، چین و ژاپن چهارمین قدرت اقتصادی جهان است. اقتصاد آلمان عمدتاً بر نوآوری تکیه داشته و به لطف رقابتی بودن و داشتن یک شبکه جهانی، تا حد زیادی بر صادرات متمرکز شده است. تولید ناخالص داخلی آلمان که در سال 2020 به دلیل پاندمی جهانی کرونا با 6/4 درصد افت مواجه شده بود، در سال 2021 معادل 9/2 درصد رشد داشته است. همچنین، قبل از شروع جنگ اوکراین، دولت آلمان برای سال 2022 میلادی 6/3 درصد رشد را در این زمینه پیش‌ بینی کرده بود.

آموزش

اگر قصد کار کردن در آلمان را دارید و می‌ خواهید فرزندانتان را نیز همراه خود به این کشور ببرید، پس قطعاً خوشحال خواهید شد که بدانید کیفیت آموزش در آلمان در عرصه جهانی شناخته شده است. دلیل این شهرت این است که، سیستم آموزشی این کشور سازمان‌ دهی بسیار خوبی داشته و همچنین طوری طراحی شده که تمامی دانش‌ آموزان و دانشجویان به آن دسترسی داشته و بتوانند، صرف نظر از وضعیت مالی خانواده‌ شان، تا سطوح بالای دانشگاهی بدون هیچ مشکلی تحصیل کنند. تمامی ایالت‌ های آلمان سیستم‌ آموزش و مدرسه‌ ای مشابهی دارند. مدارس دولتی، در تمامی مقاطع و حتی در سطح هنرستان‌ ها، هیچ شهریه‌ ای از دانش‌ آموزان و هنرجویان خود دریافت نمی‌ کنند. سیستم آموزشی آلمان، قابلیت‌ ها و کیفیت خود را به دنیا ثابت کرده و به ندرت پیش می‌ آید که در این کشور، والدینی نگران آموزش و آینده فرزندانشان باشند.

دستمزدهای منصفانه

همانطور که پیشتر گفته شد وضعیت اقتصادی آلمان بسیار خوب است و یکی از مهمترین دلایل آن بالا بودن میزان دستمزدها است. میانگین درآمد خالص در آلمان 2.155 یورو در ماه است. همچنین، در این کشور حداقل حقوق 84/8 یورو در ساعت است. این یکی از بالاترین حداقل حقوق‌ ها در دنیا است. البته، توجه داشته باشید که کار داوطلبانه یا دوره‌ های کارورزی کمتر از سه ماه یا کارورزی‌ ها و کارآموزی‌ هایی که جزء واحدهای اجباری درسی‌ تان هستند مشمول این حداقل نمی‌ شود. به علاوه، پیمانکاران و افراد خویش‌ فرما نیز از این حداقل مستثنی هستند.

مناسب بودن هزینه‌ های مسکن

اجاره در شهرهای بزرگ آلمان اگرچه بیش از متوسط جهانی است اما در مقایسه با سایر شهرهای بزرگ کشورهای اروپایی مثل فرانسه و انگلیس معقول‌ تر و مناسب‌ تر است. همچنین، دولت آلمان راه‌ های مختلفی برای کنترل مبلغ اجاره دریافتی توسط مالکان دارد. برای مثال، مطابق قانون «حد مجاز افزایش اجاره‌» در برلین، اجاره یک ملک نمی‌ تواند بیش از 10% از میانگین منطقه‌ ای که در آن قرار دارد، افزایش پیدا کند. به علاوه، تفاوت قیمت خانه‌ های مناطق روستایی آلمان با کشورهای دیگر، حتی از تفاوت قیمت مناطق شهری آن‌ ها هم بیشتر است، به طوری که قیمت هر متر مربع خانه‌ های روستایی آلمان به طور متوسط 2230 یورو است؛ یعنی حدوداً 800 پوند کمتر از مناطق مشابه در کشوری مثل انگلیس.

کارکنان خارجی واجد شرایط در آلمان


کارکنان خارجی واجد شرایط در آلمان

هرکسی می‌ تواند در آلمان کار پیدا کرده و برای اخذ مجوز کار آلمانی درخواست بدهد، البته پروسه درخواست و شرایط مورد نیاز آن، بسته به کشور مبدأ متقاضی متفاوت است. در این پروسه، ملیت‌ های مختلف به سه دسته تقسیم می‌ شوند:

  1. شهروندان اتحادیه اروپا، منطقه اقتصادی اروپا و سوئیس
  2. آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزیلند، اسرائیل، ژاپن یا کره جنوبی
  3. سایر کشورهای غیراتحادیه اروپا

کارکنان خارجی اهل اتحادیه اروپا، سوئیس، لیختن‌ اشتاین، نروژ یا ایسلند

شهروندان اتحادیه اروپا، سوئیس، لیختن‌اشتاین، نروژ یا ایسلند نیازی به گرفتن ویزای کاری آلمان یا مجوز کار در این کشور ندارند. این افراد، در صورتی که قصد اقامت بیش از سه ماه در آلمان را دارند، فقط باید اقامت خود را ثبت کنند. برای ثبت اقامت، متقاضی باید به اداره محلی ثبت اقامت(Einwohnermeldeamt) یا اداره مهاجرت(Ausländerbehörde) مراجعه کند.

کارکنان خارجی اهل آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزیلند، اسرائیل، ژاپن یا کره جنوبی

شهروندان آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزیلند، اسرائیل، ژاپن یا کره جنوبی می‌ توانند به آلمان بروند، آنجا یک کار پیدا کنند و مستقیماً از Ausländerbehörde درخواست مجوز کار و اقامت دهند. این افراد نیازی ندارند که از سفارت آلمان در کشور خود ویزای کار آلمان دریافت کنند.

سایر شهروندان غیراتحادیه اروپا

برای شهروندان سایر کشورهای غیراتحادیه اروپا (خارج از آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزیلند، اسرائیل، ژاپن یا کره جنوبی) اخذ مجوز کار کمی پیچیده‌ تر است. چنین افرادی باید:

  1. یک کار پیدا کنند.
  2. از سفارت آلمان درخواست یک ویزای کار کنند.
  3. به آلمان سفر کرده و در Ausländerbehörde برای مجوز کار و اقامت درخواست بدهند.

آن‌ها همچنین می‌ توانند:

  1. برای ویزای کاریابی در آلمان (Job-Seeker Visa یا ویزای جستجوی کار) درخواست بدهند.
  2. کار پیدا کنند.
  3. از Ausländerbehörde درخواست مجوز کار و اقامت کنند.

از طریق ویزای شینگن یا موافقت‌ نامه لغو ویزا (که آلمان با بعضی کشورها امضا کرده) نمی‌ توان برای مجوز کار آلمان درخواست داد. اگر شما هم در چنین شرایطی درخواست بدهید درخواستتان سریعاً رد خواهد شد. شما باید به مسئولین امور مهاجرت اثبات کنید که با هدف کاریابی و استخدام وارد آلمان شده‌ اید، نه توریسم.

شرایط مورد نیاز برای یافتن شغل در آلمان


شرایط مورد نیاز برای یافتن شغل در آلمان

بعد از اینکه در آلمان کار مناسبتان را پیدا کردید، می‌ بایست درخواستتان را مطابق با الزامات اداره مهاجرت آلمان آماده و ارائه کنید. در آلمان، برای این کار غالباً باید یک فایل درخواست تهیه کنید که شامل CV و کاور لتر، مدرک مهارت زبان، کپی مدارک تحصیلی‌ و توصیه‌ نامه‌ های کارفرماها و حتی نمونه کارتان (در صورت امکان) خواهد بود.

CV و کاور لتر

در CV، همه تحصیلات قبلی، تجربیات کاری و مهارت‌ هایتان را در یک یا دو صفحه توضیح می‌ دهید. یک کارفرما بر اساس CV شما و همچنین میزان مرتب و هدفمند بودن آن، در مورد استخدامتان تصمیم‌ گیری می‌ کند. توصیه می‌ شود برای هر شغل مورد درخواستتان یک CV جداگانه داشته باشید. همچنین، برای اینکه CV شما بیش از حد به هم ریخته و بی‌ نظم نشود، سعی کنید فقط اطلاعات مهم و مرتبط را در آن بگنجانید.

کاور لتر هم در کنار CV ارائه می‌ شود. در این نامه، که متناسب با هر کارفرما نوشته می‌ شود، CV و دلیلی که باعث شده برای شغل مورد نظرتان درخواست بدهید را در قالب یک مقاله کوتاه بیان می‌ کنید. کاور لتر شما نباید بیش از 2 صفحه و خسته کننده باشد. از گفتن مطالب بیهوده پرهیز کرده و تلاش کنید کاور لترتان بیشتر حاوی اطلاعات مفید باشد.

مدرک مهارت زبان

بسته به کشوری که از آن درخواست می‌ دهید و همچنین تجربیات قبلی‌ تان، ممکن است به یک مدرک مهارت زبان هم نیاز داشته باشید. این مدرک باید برای یکی از زبان‌ های آلمانی یا انگلیسی باشد. در کل، نیاز به مدرک زبان، به شرایط مورد نیاز یک شغل و نظر کارفرما بستگی دارد.

مدارک آموزشی و تحصیلی

شما باید مدارک تحصیلی و دانشگاهی‌ تان را هم در کنار درخواست‌ های شغلی‌ تان ارائه بدهید. داشتن یک مدرک دانشگاهی یا کالج شانس شما برای پیدا کردن یک شغل را افزایش می‌ دهد. در بعضی حوزه‌ ها و مشاغل گذراندن برخی دوره‌ ها و داشتن یک مدرک تحصیلی در یک رشته به خصوص الزامی است.

تجربیات کاری

داشتن تجربه کاری مرتبط یعنی اینکه شما قبلاً در رشته یا صنعتی که برای آن درخواست داده‌ اید، کار کرده‌اید و در سطح تازه کار قرار ندارید. کارفرماها افراد باتجربه را ترجیح می‌ دهند چرا که این افراد سود بیشتری برای شرکت‌ هایشان ایجاد می‌ کنند.

نمونه کار

بسته به شغلی که برای آن درخواست می‌ دهید ممکن است از شما خواسته شود که یک نمونه کار ارائه بدهید. برای بعضی از مشاغل مثل طراحی، انیماتوری، برنامه نویسی و امثال آن‌ ها ارائه نمونه کار امری عادی و استاندارد است.

مراحل بعدی


به عنوان یک شهروند غیراتحادیه اروپایی، بعد از دریافت یک جابر آفر آلمانی از یک کارفرمای مورد تأیید، باید قبل از ورود به المان برای یک مجوز کار درخواست بدهید.

پرسش‌ های متداول


آیا شاغل شدن در آلمان کار ساد‌ه‌ ای است؟

آنچه گفته شد، شاید کار زیاد و پیچیده‌ ای به نظر برسد، اما معمولاً یک پروسه نسبتاً ساده است. بنابراین، نیازی نیست که دلسرد شوید. در آلمان، کارفرمایان بسیاری از صنایع، به شدت به دنبال استخدام کارکنان باانگیزه و شایسته برای کارشان هستند و برایشان اهمیتی ندارد که این کارکنان اهل چه کشوری باشند.

آیا کار کردن در آلمان پراسترس است؟

وقتی می‌ بینیم که بخش اعظم کارکنان (از 56% هلندی گرفته تا 71% آلمانی) در محل کار مقدار ناسالمی از استرس را تجربه می‌ کنند، می‌ توانیم بگوییم یک اپیدمی استرس کاری به وجود آمده است.

آیا آلمان جای خوبی برای کار کردن است؟

آلمان جای بی‌ نظیری برای کار کردن است. این کشور اقتصاد نیرومندی داشته و تعدادی از بزرگترین شرکت‌‌های دنیا در آن قرار دارند. بسیاری از شرکت‌ های آلمانی فرصت‌ های شغلی زیادی نیز برای افراد غیرآلمانی زبان دارند.

آیا خارجی‌ ها کمتر از آلمانی‌ ها حقوق دریافت می‌ کنند؟

شواهد نشان می‌ دهد که مهاجران جدید به طور متوسط 20 درصد کمتر از کارکنان آلمانی با شرایط مشابه حقوق دریافت می‌ کنند. این اختلاف دستمزد برای مهاجران اهل کشورهای پیشرفته که مهارت خوبی در زبان آلمانی و یک مدرک تحصیلی از آلمان دارند کمتر بوده و برای سایرین بیشتر است.

کدام شهر در آلمان موقعیت‌ های شغلی بیشتری دارد؟

برلین. در پایتخت آلمان برخی از بزرگترین شرکت‌ ها قرار دارند که همین باعث شده این شهر بهترین فرصت‌ های استخدامی در دنیا را داشته باشد. هر ساله، برلین فرصت‌های شغلی زیادی را برای افراد جویای کار در آلمان ایجاد می‌ کند.

متوسط دستمزد ساعاتی در آلمان چقدر است؟

در آوریل 2018، کارکنان در آلمان به طور متوسط 37/19 یورو در ساعت درآمد داشته‌ اند.