فهرست مطالب
- 1 تبدیل ویزای تحصیلی به کاری در آلمان چگونه است؟
- 2 ایجاد تعادل بین تحصیل و اشتغال: از فرصت و وقت خود به درستی استفاده کنید.
- 3 بعد از فارغ التحصیلی، پیدا کردن شغل در آلمان چقدر طول میکشد؟
- 4 پس از پیدا کردن شغل چه کاری باید انجام داد؟
- 5 بازار کار برای فارغ التحصیلان دانشگاهی در آلمان
- 6 فرصتهای شغلی در دسترس برای فارغ التحصیلان بینالمللی در آلمان
- 7 خوداشتغالی در آلمان
- 8 پرسشهای متداول
کشور آلمان به دلیل دارا بودن فرصتهای شغلی خوب و امکان اقامت در این کشور پس از فارغ التحصیلی، جزو محبوبترین مقاصد تحصیلی برای دانشجویان بین المللی در سراسر جهان است. از اینرو، دانشجویانی که قصد تحصیل در این کشور را دارند، عمدتا به سراغ انتخاب رشتههای تحصیلیای میروند که با تقاضای بالایی در بازار کار آلمان روبرو هستند. به همین دلیل اکثریت دانشجویان بینالمللی در حال حاضر در رشتههای مهندسی، حقوق، اقتصاد، علوم اجتماعی، ریاضیات و علوم طبیعی در حال تحصیل هستند. پس از اتمام تحصیل خود در آلمان، ممکن است تصمیم بگیرید که مدت بیشتری در این کشور بمانید تا بتوانید شغلی پیدا کنید. اما از سوی دیگر، بویژه اگر شما دانشجویی بین المللی با ویزای تحصیلی در آلمان باشید، باید ابتدا واجد شرایط بودن خود برای کار کردن در آلمان را مشخص کنید. از اینرو، در این مقاله شما را از تمامی گزینههای پس از فارغ التحصیلی در آلمان مطلع میسازیم.
تبدیل ویزای تحصیلی به کاری در آلمان چگونه است؟
اگر تصمیم داشته باشید که بعد از فارغ التحصیلی برای پیدا کردن شغل در آلمان بمانید، باید برنامهریزی این کار را از حین تحصیل خود شروع کنید. بخاطر داشته باشید که تسلط و مهارت داشتن در زبان آلمانی، میتواند در پیدا کردن شغل در این کشور بسیار موثر بوده و بسیاری از موانع و محدودیتها را از سر راه شما بردارد.
دانشجویان یا فارغ التحصیلانی که از کشورهای مبدأ غیر اتحادیه اروپا و غیر منطقه اقتصادی اروپا به آلمان آمدهاند، میتوانند پس از فارغ التحصیلی با تمدید ۱۸ ماهه مجوز اقامت خود در این کشور مانده و کار کنند. این تمدید یا مهلت ۱۸ ماهه به محض اتمام امتحانات پایانی دانشجو شروع میشود، پس به همین دلیل بهتر است که در حین تحصیل یا در ترم آخر، به دنبال پیدا کردن شغل باشید. همچنین، بخاطر داشته باشید که در طول این 18 ماه برای تامین مخارج خود و تا زمانی که شغل رسمی و تمام وقتی پیدا کنید، میتوانید در هر شغلی مشغول شوید و الزامی نیست که این شغل به رشته تحصیلی شما مرتبط باشد.
با ارائه مدارک زیر میتوانید برای تمدید مجوز اقامت خود اقدام کنید:
- شناسنامه و پاسپورت
- مدرک فارغ التحصیلی از دانشگاه آلمان
- اثبات تمکن مالی
- گواهی بیمه درمانی
پس از تمدید ۱۸ ماهه مجوز اقامت خود میتوانید به دنبال پیدا کردن شغلی مرتبط با رشته تحصیلی خود باشید. در طول این مدت که به دنبال پیدا کردن شغلی تمام وقت هستید، میتوانید برای تامین مخارج خود در هر نوع شغل پاره وقتی مشغول شوید.
ایجاد تعادل بین تحصیل و اشتغال: از فرصت و وقت خود به درستی استفاده کنید.
با در دست داشتن گواهی پایان تحصیلات، دانشجویان فارغ التحصیل میتوانند از طریق اداره مهاجرت مربوطه، مجوز اقامت خود را تمدید کنند. این تمدید یا مهلت ۱۸ ماهه مجوز اقامت، از زمان آخرین امتحان دانشجو شروع میشود که در طول این مدت، دانشجویان خارجی اجازه کار کردن در آلمان را دارند. پس بهتر است در حین تحصیل نیز به دنبال پیدا کردن شغلی باشید.
-
مشاغل پاره وقت یا موقتی
مشاغل پاره وقت یا موقتی از قبیل کار کردن در نمایشگاههای تجاری، فعالیتهای شرکتی و اداری، کار در رستورانها، مراکز پاسخگویی به تلفن یا آزمایشگاههای انواع محصولات میتوانند انتخاب مناسبی برای تامین هزینهها پس از فارغ التحصیلی باشند. مشاغل موقتی علاوهبر داشتن درآمد، موجب میشوند تا فرد طعم کار کردن در انواع جایگاههای شغلی را چشیده و بتواند مهارتهای خود را ارتقا دهد. با امتحان کردن برخی از این مشاغل، میتوانید تجارب ارزشمندی کسب کنید. مشاغل پاره وقت به معنای کسب درآمد و تجربه عملی است که اگر شغل پاره وقت شما با رشته تحصیلیتان هم مرتبط باشد، در اینصورت با یک تیر دو نشان میزنید.
-
کار قراردادی یا پروژهای
کار قراردادی یا به آلمانی Werkvertrag، نوعی قرارداد بین کارمند و کارفرما برای انجام خدمات موقت و یا کارهای پروژهای است که برای دانشجویان جهت تامین هزینههای زندگی در آلمان بسیار مناسب است. در این حالت، یک قرارداد کاری برای یک پروژه کاملاً تعریف شده منعقد شده و با اتمام پروژه نیز اعتبار قرارداد به پایان میرسد. این نوع قرارداد کاری مبتنی بر حق الزحمه بوده و به منظور انجام منظم پروژه عقد میشود. این نوع فعالیت نه تنها به رفع بیکاری کمک میکند، بلکه نوعی آمادهسازی و مقدمه برای خود اشتغالی یا شغل دائمی آینده فرد است.
-
کارآموزی
کارآموزی در آلمان شما را برای زندگی کاری پیش رو آماده میکند و قابلیت استخدام شما بر اساس مهارتها و تجربیاتی که شما را از سایر متقاضیان کار متمایز میکنند، بالاتر میبرد. برای اکثریت فارغ التحصیلانی که هنوز نمیدانند باید به دنبال چه شغل و گرایشی باشند، گذراندن یک دوره کارآموزی فرصتی برای تصمیمگیری بهتر را فراهم میکند.
-
کار داوطلبانه
مشاغل داوطلبانه و فعالیتهای اجتماعی، برای رزومه کاری هر شخصی مناسب هستند. داشتن سابقه در این دسته از مشاغل با تعیین یک جایگاه اجتماعی شایسته برای شما، تاثیر مثبتی نیز در نامه درخواست شما خواهند داشت و همچنین شانس استخدام شدن شما را نیز افزایش میدهند. مشاغلی مانند تدریس خصوصی برای پناهندگان، خدمت در خانه سالمندان و فعالیت در حوزه تدریس، از جمله نمونههای کار داوطلبانه هستند.
بعد از فارغ التحصیلی، پیدا کردن شغل در آلمان چقدر طول میکشد؟
مدت زمان لازم برای پیدا کردن شغل در آلمان، به سطح مهارت و صلاحیت شما و همچنین به میزان تقاضا برای دسته شغلی مدنظر بستگی خواهد داشت. معمولا مشاغلی مانند تجارت، بازاریابی، حوزه پزشکی و درمان، مهندسی و کارشناسی فناوری اطلاعات و ارتباطات، از جمله مواردی هستند که همواره با میزان تقاضای زیادی در بازار کار روبرو هستند. بنابراین، اگر برای این دسته از مشاغل درخواست دهید، میتوانید انتظار داشته باشید که سریعتر شغلی برای خود پیدا کنید. اما اگر برای مشاغلی غیر از این دسته نیز درخواست دهید، نگران مدت زمانی که طول میکشد شغلی پیدا کنید، نباشید. چرا که جمعیت کشور آلمان عمدتا در سن پیری بوده و نیاز به استخدام نیروی کار جدید از بین فارغ التحصیلان دانشگاهی همواره وجود دارد.
پس از پیدا کردن شغل چه کاری باید انجام داد؟
پس از پیدا کردن شغل مدنظر و عقد قرارداد ۱ ساله، باید برای کارت آبی اتحادیه اروپا درخواست دهید که این کارت برای فارغ التحصیلان دانشگاهی از کشورهای مبدا غیر اتحادیه اروپا که از دانشگاههای آلمان فارغ التحصیل شده و قصد ماندن و کار کردن در این کشور را دارند، به منزله اصلیترین مجوز اقامت مورد نیاز است. واجد شرایط بودن برای دریافت کارت آبی اتحادیه اروپا مستلزم داشتن برخی از پیشنیازهای خاص مانند داشتن مدرک دانشگاهی یا کالج و قرارداد کاری با شرکتی در آلمان با حداقل پرداختی 56400 یورو در سال، میباشد. در برخی از مشاغل که با کمبود نیروی کار مواجه هستند، این حداقل پرداختی به سالانه 43992 یورو کاهش مییابد.
کارت آبی اتحادیه اروپا به منزله مجوز اقامتی است که معمولا برای یک دوره ۴ ساله صادر میشود. با این حال، اگر مدت زمان قرارداد کاری کوتاهتر باشد نیز مقامات کارت آبی اتحادیه اروپا را میتوانند برابر با مدت قرارداد کاری و ۳ ماه اضافهتر از آن تاریخ صادر کنند. در صورت واجد شرایط بودن و فراهم آوردن الزامات، اعتبار این کارت قابل تمدید است. پس از اقامت 33 ماهه در آلمان، افرادی که دارنده کارت آبی اتحادیه اروپا هستند میتوانند برای مجوز اقامت دائم اقدام کنند.
بازار کار برای فارغ التحصیلان دانشگاهی در آلمان
کشور آلمان، اقتصادی قوی، پر رونق و باثباتی دارد و به همین دلیل آینده و وضعیت فرصت شغلی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی در این کشور، بسیار روشن است. شرکتهای سراسر جهان نیز به دنبال استخدام افرادی هستند که از دانشگاههای معتبر این کشور مدرک تحصیلی داشته باشند. میتوانید حین تحصیل، از طریق وبسایتهای مختلف یا تابلوی اعلانات دانشگاه خود، شغل مدنظر و پاره وقتی برای خود پیدا کنید. یکی دیگر از نقاط خوب شروع برای جویندگان کار، پورتال EURES است. شما میتوانید در این وب سایت شغلی که متناسب با سطح تحصیلات، تجربه و علایق شما باشد را پیدا کنید.
روزنامههای محلی و پاتوقهای محبوب دانشجویی نیز مکان مناسبی برای پیدا کردن شغل هستند. شما میتوانید حتی قبل از فارغ التحصیلی، در مشاغل پاره وقت و موقت برای تامین هزینه زندگی مشغول به کار شوید.
فرصتهای شغلی در دسترس برای فارغ التحصیلان بینالمللی در آلمان
با توجه به پیشرو بودن آلمان ما بین سایر قدرتهای بزرگ اقتصادی جهان، فرصتهای شغلی متعددی پیش روی فارغ التحصیلان دانشگاهی این کشور است و پیدا کردن شغل برای آنها مشکل ساز نخواهدبود. بسته به رشته تحصیلی، شما میتوانید در انواع صنایع و شرکتهای مختلف مشغول به کار شوید. آینده شغلی در این کشور روشن بوده و همه کارفرمایان به دنبال استخدام افراد ماهر و متخصص هستند. از اینرو، بهترین برنامه کاریابی در حین تحصیل است و شما باید جستجوی شغل را از زمانی که هنوز دانشجو هستید شروع کنید.
انواع فرصتهای شغلی پیش رو را با هم سنجیده و در وبسایتهای کاریابی آلمان، تابلوهای اعلانات دانشگاه یا حتی در وبسایتهای شرکتها و رسانههای اجتماعی به دنبال فرصتهای شغلی مختلف باشید. با پیدا کردن شرکتی که تمایل به همکاری با آنها را دارید، میتوانید مستقیما به شرکت ایمیل زده و جویای شرایط کاری و استخدامی آنها باشید. نکته مثبت تمدید مجوز اقامت نیز همین است که اجازه میدهد در کشور بمانید و شغلی مرتبط با رشته تحصیلی خود پیدا کنید.
خوداشتغالی در آلمان
پس از فارغ التحصیلی در آلمان، افراد آکادمیک (افراد دارای تحصیلات دانشگاهی) بینالمللی میتوانند به صورت آزاد مشغول به کار شوند. دو نوع خوداشتغالی در آلمان وجود دارد که عبارتند از راه اندازی یک شرکت و کسب و کار به عنوان یک کارآفرین خوداشتغال یا اشتغال به عنوان فریلنسر. بسته به این دو نوع خود اشتغالی، فرصتهای کاری متعددی نیز پیش روی شما خواهند بود و همچنین، مجوز اقامت نیز برای شما صادر خواهد شد. از طرفی، میتوانید مقیم دائم آلمان شوید و مجوز اقامت دائم را دریافت کنید.
پرسشهای متداول
آیا میتوانم بعد از اخذ مدرک لیسانس در آلمان کار کنم؟
شانس پیدا کردن شغل در آلمان بسیار بالا بوده و تمدید ۱۸ ماهه مجوز اقامت پس از فارغ التحصیلی این امکان را به شما میدهد تا شغل مناسب و مرتبطی با رشته تحصیلی خود در این کشور پیدا کنید.
آیا میتوان پس از فارغ التحصیلی در آلمان زندگی کرد؟
به عنوان یک فارغ التحصیل از دانشگاههای آلمان، تنها پس از دو سال کار در آلمان، واجد شرایط دریافت مجوز اقامت خواهید بود. ۸ سال بعد نیز واجد شرایط دریافت شهروندی آلمان خواهید بود. مجوز اقامت دائم این امکان را به شما میدهد که بدون محدودیت در این کشور زندگی کنید.
آیا آلمان مجوز کار بعد از فارع التحصیلی میدهد؟
کشور آلمان ویزای کاریابی به شما میدهد که به معنای تمدید ۱۸ ماهه مجوز اقامت پس از تحصیل برای کاریابی است.
چه تعداد از دانشجویان بین المللی در آلمان میتوانند شغلی پیدا کنند؟
تقریباً دو سوم دانشجویان در آلمان درحین تحصیل خود کار میکنند که در این مدت هم درآمد و هم تجربه کاری کسب میکنند.
آیا اخذ مجوز اقامت در آلمان پس از فارغ التحصیلی کار آسانی است؟
شما میتوانید پس از فارغ التحصیلی در آلمان بمانید و شغلی پیدا کنید. دانشجویان یا فارغ التحصیلانی که از کشورهای مبدأ غیر اتحادیه اروپا و غیر منطقه اقتصادی اروپا به آلمان آمدهاند، میتوانند پس از فارغ التحصیلی برای تمدید ۱۸ ماهه مجوز اقامت خود درخواست دهند.
کدام رشتههای تحصیلی برای کار در آلمان شانس بهتری دارند؟
- پزشکی و دندانپزشکی
- حقوق
- مهندسی صنایع
- مهندسی
- ریاضیات و علوم کامپیوتر
- علوم طبیعی
- تجارت و اقتصاد
- معماری
آیا کشور آلمان به دانشجویان خود حق شهروندی یا تابعیت میدهد؟
برای واجد شرایط بودن، شما باید حداقل ۸ سال با اجازه اقامت در این کشور زندگی کرده باشید یا باید ۷ سال با اجازه اقامت در آلمان زندگی کرده باشید و در دوره ادغام شرکت کرده باشید (طول این دوره تحت شرایط خاص ۶ سال میشود). همچنین، شما باید مهارت زبان آلمانی حداقل سطح B1 داشته باشید.