کار در آلمان و نحوه ورود ایرانیان به بازار کار آلمان در 2023

کارکردن و زندگی‌کردن در آلمان امکانات زیادی را برای کارکنان خارجی که همه آن‌ها انگلیسی‌زبان هم نیستند فراهم می‌کند. انتخاب بهترین شهر برای زندگی در آلمان سخت است. آلمان با 45 میلیون نیروی کار که 3.3 میلیون آن را افراد خارجی تشکیل داده‌اند و همچنین با 1.2 میلیون فرصت شغلی به یکی از بزرگترین بازارهای کار در اروپا تبدیل شده است که بیش از دیگر کشورها پذیرای کارجویان خارجی می‌باشد. برای حفظ پیشرفت اقتصادی کشور، دولت آلمان به کارکنان خارجی که در برخی زمینه‌های خاص تخصص دارند، احتیاج دارد. همچنین به دلیل پیری جمعیت و بازنشستگی نسل بیبی بومر آلمان به دنبال استخدام هزاران متخصص بهداشت و درمان و پرسنل ماهر از دیگر کشورها است.

کارمندان خارجی واجد شرایط در آلمان


هر فردی که درخواست استخدام در آلمان داشته باشد می‌تواند برای گرفتن مجوز کار در این کشور اقدام کند اما پروسه بررسی درخواست‌ها و مقررات بسته به کشوری که شما در آن زندگی می‌کنید، متفاوت است. بر اساس ملیت افراد 3 دسته‌بندی برای افراد واجد شرایط وجود دارد:

  • اتحادیه اروپا/ منطقه اقتصادی اروپا/ سوئیس
  • آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند، اسرائیل، ژاپن و کره جنوبی
  • کشورهای غیر از اتحادیه اروپا

درصورتی‌که شما شهروندی کشورهای اتحادیه اروپا، سوئیس، لیختن‌اشتاین، نروژ یا ایسلند هستید نیازی به ویزا یا مجوز کار در آلمان نخواهید داشت. تنها کاری که باید انجام دهید این است که درصورتی‌که قصد دارید بیش از 3 ماه در آلمان اقامت داشته باشید، اقامت خود را ثبت نمایید. برای ثبت اقامت خود باید به اداره ثبت محلی یا اداره اتباع خارجی مراجعه نمایید.

درصورتی‌که شما شهروند آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند، اسرائیل، ژاپن یا کره جنوبی هستید می‌تواند به آلمان سفرکرده، شغل موردنظر خود را پیدا کنید و سپس به‌صورت مستقیم از طریق اداره اتباع برای کسب اجازه اقامت و مجوز کار اقدام نمایید. شما برای ورود به خاک آلمان و گرفتن مجوز کار نیازی به گرفتن ویزا از سفارت آلمان در کشور خود ندارید.

درصورتی‌که شما شهروندی کشورهایی به جز اتحادیه اروپا و کشورهای ذکر شده در بالا را دارید گرفتن مجوز کار در آلمان برای شما کمی پیچیده‌تر خواهد بود. برای این کار شما باید:

  • کار پیدا کرده
  • از طریق سفارت آلمان در کشور خود برای گرفتن ویزا کار اقدام نمایید.
  • به آلمان سفر کرده و از طریق اداره اتباع خارجی برای گرفتن مجوز کار اقدام کنید.

همچنین می‌توانید:

  • برای ویزای کار آلمان اقدام کنید.
  • یک درخواست کار در آلمان پیدا کنید.
  • درخواست مجوز کار خود را در اداره اتباع خارجی ثبت نمایید.

شما نمی‌توانید از طریق ویزای شینگن یا معافیت ویزا وارد آلمان شوید و سپس درخواست مجوز کار بدهید. در این حالت درخواست شما بلافاصله رد خواهد شد.

برنامه کاری کارمندان خارجی در آلمان


  • در سال 2014 وزارت کار و امور اجتماعی فدرال آلمان پروژه‌ای را با نام شغل زندگی من راه‌اندازی کرد که هدف آن جذب افراد جوان بین 18 تا 27 سال از دیگر کشورهای اتحادیه اروپا و منطقه اقتصادی اروپا برای آموزش و کار حرفه‌ای در آلمان بود. هدف از این پروژه این است که افراد جوان حاضر در کشورهای منطقه اقتصادی اروپا که دچار نرخ بالای بیکاری شده‌اند در آلمان کار پیدا کرده و بدین ترتیب نیروی کار ماهر برای اقتصاد آلمان را تأمین نمایند.
  • پروژه مبتنی بر امتیاز کارکنان خارجی که در اکتبر 2016 در ایالت فدرال بادن وورتمبرگ راه‌اندازی شد و هدف آن استخدام و به‌کارگیری آسان‌تر کارمندان ماهر خارجی از کشورهایی خارج از حوزه اتحادیه اروپا بود. این پروژه به شهروندان گروه سوم دسته‌بندی که آموزش حرفه‌ای خود در آلمان را با موفقیت به اتمام رسانده‌اند اجازه می‌دهد تا بتوانند در هر شغلی فعالیت داشته باشند.

پیداکردن کار در آلمان


پیداکردن کار در آلمان

در حال حاضر 1.2 میلیون فرصت شغلی در بازار کار آلمان وجود دارد. این خود به‌تنهایی می‌تواند فرصت‌های بی‌نظیری را در اختیار کارکنان خارجی قرار دهد. به‌علاوه به دلیل وسعت، رشد پایدار و همچنین تغییرات ساختاری در اقتصاد آلمان هرساله هزاران فرصت شغلی جدید در این کشور ایجاد می‌شود. بازار کار آلمان در برخی از زمینه‌ها با کمبود نیروی کار ماهر مواجه است و دولت این کشور و کارفرمایان قصد دارند با به‌کارگیری نیروهای خارجی این کمبود را برطرف سازند. از سوی دیگر آلمان درگیر مسئله پیری جمعیت است. بر اساس تخمین‌ها تا سال 2025 بیش از 4 میلیون آلمانی بازنشسته خواهند شد. این مسئله فرصت‌های بیشتری در اختیار افراد خارجی که می‌خواهند در آلمان زندگی و کار کنند قرار می‌دهد.

در بازار کار آلمان برای به‌کارگیری برخی تخصص‌ها به طور مداوم تقاضای زیادی وجود دارد. این تخصص‌ها شامل افراد با تخصص بالا و مدرک دانشگاهی در زمینه‌های پزشکی، مهندسی، معلمی، علوم طبیعی، ریاضیات و آی‌تی و متخصصین واجد شرایط دارای آموزش تخصصی در زمینه‌های پرستاری، بهیاری و دیگر رشته‌ها می‌شود. به‌علاوه در طی سال‌های آینده میلیون‌ها آلمانی از شغل خود بازنشسته می‌شوند و این خود باعث ایجاد تقاضا در رشته‌هایی می‌شود که در حال حاضر تقاضایی برای آن وجود ندارد. به عقیده متخصصین این کمبود نیروی کار در آلمان فقط با جذب نیروی کار از دیگر کشورها برطرف خواهد شد.

در سایت Make it in Germany لیستی از مشاغل و تخصص‌های موردنیاز در آلمان که افراد خارجی می‌توانند در آن مشغول به کار شوند گذاشته شده است. همچنین می‌توانید از طریق وب‌سایت‌های آژانس کاریابی فدرال آلمان با مبادلات شغلی بالا نظیر Stepstone، Indeed و Monster و همچنین درخواست‌های استخدامی که در پلتفرم‌هایی نظیر LinkedIn و Xing گذاشته می‌شوند، شغل موردنظر خود را پیدا کنید. اگر به دنبال کارکردن در مؤسسه و شرکتی خاص هستید مستقیماً از طریق و بسایت آن شرکت فرصت‌های شغلی آن را بررسی نمایید.

زمانی که شغل موردنظر خود را در آلمان پیدا کردید باید درخواست خود را مطابق با خواسته‌ها و شرایط آلمان آماده کنید. در آلمان این درخواست شامل رزومه، کپی مدارک تحصیلی، توصیه‌نامه‌هایی از سوی کارفرمایان و گاهی در صورت لزوم نمونه کار می‌شود. همچنین در کنار این مدارک باید یک نامه پوششی یا کاور لتر نیز داشته باشید. به‌علاوه در صورت رسیدن به مرحله مصاحبه باید برای آن آماده شوید و بدانید که در طول مصاحبه چه‌کارهایی را انجام دهید و از انجام چه‌کارهایی بپرهیزید.

دعوت‌نامه شغلی در آلمان شامل چه چیزهایی می‌شود؟

بعد از انجام مصاحبه ظرف چند روز نتیجة آن به شما اطلاع داده می‌شود و در صورت قبولی به شما یک دعوت‌نامه شغلی یا قرارداد کاری داده خواهد شد. برای گرفتن مجوز کار در آلمان به یک دعوت‌نامه یا قرارداد کاری با مشخصات زیر احتیاج دارید:

  • نام و آدرس شما
  • نام و آدرس کارفرما
  • مدت‌زمان اعتبار قرارداد
  • مدت‌زمان کارکرد شما در شرکت به‌عنوان دوره آزمایشی
  • محل کار شما، آیا در طول مدت قرارداد در یک شرکت کار می‌کنید یا در بخش‌های مختلف جابه‌جا خواهید شد.
  • محدوده شغلی و تمامی جزئیات مربوط به شغل و جایگاه شما
  • حقوق شما که شامل فیش حقوقی پایه، اضافه‌کاری، پرداختی روزهای تعطیل و آخر هفته می‌شود.
  • ساعت کاری
  • تعطیلات رسمی
  • اطلاع‌رسانی

مصاحبه کاری در آلمان

بیاید در نظر بگیریم شما اولین قدم را برای زندگی و کار در آلمان برداشته‌اید. شما رزومه و درخواست کار خود را ارسال نموده‌اید و در حال حاضر از شما برای یک مصاحبه کاری دعوت شده است. احتمالاً شما با فرایند مصاحبه‌های کاری در کشور خود آشنا هستید اما در خصوص سؤالاتی که ممکن است کارفرمایان آلمانی از شما بپرسند اطلاعات زیادی ندارید.

اولین و مهم‌ترین نکته این است که محل برگزاری مصاحبه را از روز قبل به‌خاطر بسپارید. این‌گونه می‌توانید راه رسیدن به آنجا و مدت‌زمان موردنیاز برای رسیدن را خواهید فهمید. برای صحبت‌کردن در خصوص شهر آماده باشید چرا که ممکن است فرد مصاحبه‌کننده برای گرم‌کردن فضای مصاحبه در خصوص فضای اطراف سؤالاتی بپرسد. آلمانی‌ها به‌وقت شناسی اهمیت زیادی می‌دهند به همین دلیل و با درنظرگرفتن ترافیک تلاش کنید تا کمی زودتر از زمان مصاحبه در محل حاضر شوید. 12 تا 25 دقیقه زودتر رسیدن به محل مصاحبه مناسب است.

مصاحبه معمولاً با سؤالات مقدماتی شروع می‌شود و مصاحبه‌گر به شما اجازه می‌دهد تا خود را معرفی کرده و نقاط قوت خود را ارائه دهید. نباید در زمان مصاحبه خجالتی و متواضع باشید. بدون توجه به این که مرد هستید یا زن باید بر روی دستاوردها و توانمندی‌های خود تأکید کرده و به مصاحبه‌گر این حس را بدهید که شما بهترین گزینه برای این شغل هستید. بر اساس تحقیقات مردان 80% از زمان مصاحبه را در خصوص 20% دانشی که دارند صحبت می‌کنند تا فرد مصاحبه‌کننده را تحت‌تأثیر قرار دهند درصورتی‌که زنان 20%  از زمان مصاحبه را در خصوص توانمندی‌های 80% خود صحبت می‌کنند.

شغل‌های مور تقاضا در آلمان

ما در خصوص واقعیت‌های پیداکردن کار در آلمان و عواملی که بر روی آن تأثیر می‌گذارند صحبت کردیم. چیزی که نباید هرگز فراموش کرد این است که پیداکردن کار در آلمان برای برخی آسان‌تر از افراد دیگر است. نباید فراموش کنید از کجا آمده‌اید، مدرک تحصیلی‌تان چیست، به چه زبانی صحبت می‌کنید و آیا برای شغلی که به دنبال آن هستید تقاضایی وجود دارد یا خیر. درصورتی‌که در زمینه تخصص دارید که تقاضا برای آن در آلمان زیاد است از شانس بالایی برای پیداکردن کار در این کشور برخوردار خواهید شد. همچنین داشتن تسلط کافی به زبان المانی با بیشتر کردن موقعیت‌های شغلی پیش رو شانس شما را برای پیداکردن کار افزایش می‌دهد. بر اساس وب‌سایت deutschland.de شغل‌هایی با بیشترین میزان تقاضا در آلمان در سال 2022 به شرح زیر می‌باشد:

  • توسعه‌دهندگان نرم‌افزار، معماران، برنامه‌نویسان
  • مهندسین برق، برق‌کاران، نصاب‌های برقی
  • پرستاران
  • مشاوران و تحلیلگران فناوری اطلاعات
  • متخصصین مدیریت اقتصادی و بازرگانی
  • مدیر روابط‌عمومی و خدمات مشتریان
  • دستیار تولید
  • دستیار و نماینده فروش
  • مدیر تولید و فروش
  • طراح و مهندس شهرسازی

مجوز کار آلمان


مجوز کار آلمان

حتی با نداشتن شهروندی اتحادیه اروپا و با دارابودن برخی از معیارهای موردنظر می‌توانید در آلمان کار و زندگی کنید. برای زندگی‌کردن و کارکردن قانونی در آلمان شما به یک مجوز کار و اقامت نیاز دارید. نیازی نیست که برای دریافت مجوز کار و اقامت به‌صورت جداگانه اقدام کرد، می‌توانید هر دوی آن‌ها را با یک درخواست از اداره اتباع خارجی المان دریافت نمایید. بیشتر افراد خارج از اتحادیه اروپا علاوه بر مجوز کار باید از طریق سفارت یا کنسولگری آلمان در کشور خود ویزای این کشور را نیز دریافت کنند.

برخی از انواع مجوزهای کار آلمان بسته به صلاحیت و نوع مشاغل موردنیاز به شرح زیر می‌باشد.

  • مجوز کار عمومی: درصورتی‌که شغلی در آلمان پیدا کنید که نمی‌توان از شهروندان اتحادیه اروپا در آن استفاده نمود می‌توانید برای گرفتن این مجوز کاری درخواست نمایید. برای گرفتن این مجوز به تخصص‌های خیلی خاص احتیاجی نیست و درصورتی‌که واجد شرایط باشید می‌توانید در آن شغل فعالیت کنید.
  • مجوز کار برای کارکنان ماهر: درصورتی‌که در زمینه کاری خود از تخصص و درآمد بالایی برخوردار هستید می‌توانید برای دریافت این مجوز کاری اقدام نمایید.
  • کارت آبی اتحادیه اروپا برای آلمان: درصورتی‌که درآمد سالیانه شما 56.400 یورو و در برخی مشاغل خاص 43.992 یورو می‌باشد می‌توانید برای گرفتن کارت آبی اتحادیه اروپا اقدام کنید.
  • مجوز کاری فریلنسرها: درصورتی‌که شما فریلنسر هستید یا شغل آزاد دارید و بتوانید ثابت کنید که در زمینه شغلی خود مشتری خواهید داشت می‌توانید برای گرفتن این مجوز کاری اقدام نمایید.

مدارک لازم برای گرفتن مجوز کار آلمان

مدارک لازم جهت گرفتن مجوز کار و اقامت آلمان شامل موارد زیر می‌شود:

  • فرم درخواست آنلاین
  • پاسپورت
  • عکس پاسپورت بیومتریک
  • جاب آفر
  • در صورت امکان ارائه تأییدیه اولیه برای گروه کارکنان ماهر برای تسریع روند پروسه
  • اثبات مورد تأیید بودن معیارهای موردنیاز در آلمان
  • پیشنهاد کاری با بیان میزان حقوق
  • ارائه قرارداد کاری

ویزای جویای کار آلمان


ویزای جویای کار آلمان

ویزای جستجوی کار آلمان یک مجوز اقامت طولانی‌مدت است که به شما اجازه می‌دهد برای 6 ماه در خاک آلمان اقامت داشته و به دنبال شغل موردنظر خود بگردید. درصورتی‌که تا پایان 6 ماه بتوانید شغلی پیدا کنید به شما مجوز کار یا ویزای کار آلمان داده می‌شود و شما می‌توانید در این کشور زندگی و کار کنید. به‌خاطر داشته باشید که ویزای جویای کار آلمان به شما این اجازه را نمی‌دهد که بلافاصله بعد از پیداکردن شغل موردنظر مشغول به کار شوید. این فقط به معنای این است که شما می‌توانید برای مدتی در این کشور اقامت داشته و به دنبال کار بگردید. برای گرفتن ویزای جویای کار آلمان به موارد زیر نیاز دارید:

  • واجد شرایط بودن برای درخواست ویزای جویای کار
  • ارائه تمامی مدارک موردنیاز
  • پرکردن فرم درخواست و گرفتن نوبت ویزا

اقدام برای گرفتن ویزای جویای کار آلمان طولانی و پرپیچ‌وخم است. در ابتدا باید سفارت خانه آلمان در کشور خود را پیدا کنید. سپس به آنجا مراجعه کرده و برای ویزا درخواست نمایید. اما درصورتی‌که در کشور شما سفارت خانه یا کنسولگری آلمان وجود نداشت می‌توانید برای گرفتن ویزا از طریق یکی از  مراکز درخواست ویزا مرتبط آلمان اقدام فرمایید. بعد از ثبت درخواست ویزای شما باید ظرف چند هفته بعد از اتمام درخواست صادر شود. اما در برخی موارد نادر این زمان ممکن است 2 تا 3 ماه طول بکشد.

شرایط لازم برای گرفتن ویزای جویای کار آلمان

برای داشتن شرایط لازم برای گرفتن ویزای جویای کار آلمان باید معیارهای واجد شرایط بودن را داشته باشید. این معیارها به شرح زیر است:

  • در زمان ارائه درخواست ویزا باید حداقل 18 سال داشته باشید.
  • دارای مدرک تحصیلی (حداقل کارشناسی) از یک دانشگاه آلمانی یا دانشگاه خارجی باشید.
  • در زمینه تخصصی خود حداقل 5 سال سابقه کاری داشته باشید.
  • نامه‌ای از بانک داشته باشید که ثابت کند شما در مدت اقامت خود در آلمان و تا زمان پیداکردن کار از تمکن مالی برخوردار هستید.
  • داشتن بیمه درمانی یا توریستی در طول دوره اقامت خود در آلمان.

مدارک موردنیاز برای گرفتن ویزای جویای کار در آلمان


درصورتی‌که برای گرفتن ویزای جویای کار آلمان واجد شرایط هستید، در قدم بعدی باید مدارک موردنیاز برای پیوست به درخواست ویزای خود را آماده کنید. این مدارک باید به‌درستی آماده شوند تا از رد شدن درخواست ویزا جلوگیری شود. در ادامه لیست کامل مدارک موردنیاز برای گرفتن ویزای جویای کار آلمان ارائه شده است.

  • سه عکس در اندازه‌های عکس پاسپورت. چهره شما باید به طور کامل در عکس باشد و 80 % عکس را بپوشاند.
  • یک پاسپورت معتبر
  • یک رزومه مختصر به همراه یک کاور لتر که درباره هدف از مهاجرت به آلمان، چگونگی برنامه‌ریزی برای یافتن شغل و برنامه‌ریزی جایگزین در صورت‌پیدانکردن شغل مناسب در آلمان توضیح می‌دهد.
  • مدرک دانشگاهی (از دانشگاه‌های آلمان یا غیر آلمانی)
  • معرفی‌نامه از طرف یک حامی مالی که در آلمان زندگی می‌کند.
  • مدارک اثبات محل اقامت که زمان رسیدن و مدت اقامت شما در آلمان را مشخص می‌کند. این مدارک می‌تواند شامل اجاره‌نامه یا نامه رزرو هتل باشد.
  • اثبات تمکن مالی برای نشان‌دادن توانایی پرداخت هزینه‌های زندگی در آلمان.
  • اسناد هویتی مانند سند ازدواج، گواهی تولد و … که باید به زبان انگلیسی ترجمه شده باشند.
  • بیمه درمانی

به یاد داشته باشید که برای پروسه گرفتن ویزا باید از تمامی این مدارک 2 نسخه تهیه کنید. برای بالابردن شانس گرفتن ویزا باید از یک حساب بلوکه شده به‌عنوان اثبات تمکن مالی استفاده نمایید. همچنین باید با آمادگی کامل در مصاحبه حاضر شوید. هرگز نباید دیر به محل مصاحبه برسید؛ بنابراین سعی کنید رأس ساعت یا کمی زودتر در محل حضور داشته باشید.

خوداشتغالی در آلمان


خوداشتغالی در آلمان

به جز استخدام شدن، افراد از کشورهای دسته‌بندی سوم می‌توانند تجارت خود در آلمان راه‌اندازی کنند. در حال حاضر کشور آلمان به دنبال جذب افراد با هوش تجاری بالا از کشورهای گروه سوم است تا شغل‌های جدید و نوآورانه‌ای در این کشور ایجاد کند. اما این افراد باید ثابت کنند که تقاضای لازم برای بیزینس و محصول آن‌ها وجود دارد و این بیزینس می‌تواند برای دولت آلمان سودآوری داشته باشد. همچنین تمکن مالی لازم برای راه‌اندازی پروژه خود را دارند. افرادی که شرایط آن‌ها مورد تأیید قرار می‌گیرد می‌توانند اقامت آلمان برای افراد خود اشتغال را دریافت نمایند. همچنین افراد فریلنسر بااستعداد نیز می‌توانند برای گرفتن مجوز اقامت مخصوص افراد فریلنسر اقدام نمایند.

چرا کار در آلمان؟


آلمان کمترین نرخ بیکاری در اروپا را دارد. درصورتی‌که شما شهروند اتحادیه اروپا باشید حتی به مجوز کار در آلمان نیازی ندارید. به دلیل کمبود نیروی کار ماهر پیداکردن کار در آلمان آسان می‌باشد. موقعیت‌های شغلی بسیاری برای افراد خارجی وجود دارد به‌خصوص اگر در زمینه‌های مهندسی، فناوری اطلاعات، پزشکی و کارهای اجتماعی تخصص داشته باشند. همچنین اگر شهروند آمریکا یا انگلیس باشید، می‌توانید به‌راحتی یک کار انگلیسی‌زبان در برلین یا دیگر شهرهای آلمان پیدا کنید. به‌خاطر داشته باشید کارکردن در آلمان بدون تسلط داشتن به زبان آلمانی می‌تواند باعث پدیدآمدن مشکلاتی شود. قبل از سفر به آلمان حتماً زبان آلمانی خود را تقویت کنید.

فرهنگ کاری آلمان


زندگی کاری در آلمان به‌شدت چهارچوب بندی شده است. اگرچه شیوه‌های کاری در برخی بخش‌ها مانند توسعه نرم‌افزار و بازاریابی شروع به تغییر کرده است. به‌طورکلی کارمندان در طول هفته 36 تا 40 ساعت یا به‌صورت روزانه 7 تا 8 ساعت کار می‌کنند.  این یک ساعت و برنامه کاری نرمال و مناسب محسوب می‌شود و خیلی کم پیش می‌آید که کسی از این حالت نرمال خارج شود.

این ساعت کار اختیاری نیست و بر اساس قانون ساعت کار تعیین شده که بر اساس آن حداکثر ساعت کار هفتگی 48 ساعت است. در برخی موارد انعطاف‌پذیری در خصوص محدودیت‌های زمانی وجود دارد اما نباید انتظار داشت که بعضی از کارمندان آلمانی مانند کارمندان کشورهایی با اقتصاد پویا در طول هفته 70 ساعت کار کنند.

کارمندان آلمانی می‌توانند طبق ساعات استراحت تعیین شده کار خود را ترک کنند و بر طبق قانون هر کارمند روزانه 30 دقیقه زمان استراحت دارد. کار نیمه‌وقت در آلمان رایج است. بر طبق قانون، ساعت کاری کار نیمه‌وقت در هفته زیر 30 ساعت است و حقوق کارمندی و قوانین مالیاتی متفاوتی دارد. این کارهای نیمه‌وقت در آلمان بسیار گسترده هستند و بیشتر توسط دانش‌آموزان یا کارگرانی که حقوق کمی دارند انجام می‌شوند تا بتوانند هزینه‌های خود را تأمین کنند.

دستمزد و حقوق در آلمان


حداقل دستمزد یا درآمد در آلمان در سال 2019 نزدیک به 9.19 یورو برای هر ساعت کاری می‌باشد که نزدیک به 4% نسبت به سال 2018 افزایش داشته است. باتوجه‌به این نرخ مالیات برای هر کارمند که 40 ساعت در هفته کار می‌کند 1.593 یورو می‌باشد. حداقل دستمزدها از ابتدای سال 2020 افزایش داشته و به 9.35 یورو برای هر ساعت خواهد رسید. با وجود این افزایش حقوق ها برخی از گروه‌ها به دنبال رسیدن به دستمزد حداقل 12 یورویی برای هر ساعت هستند.

افزایش حقوق های فدرال برای تمامی گروهای کاری که شامل کارمندان خارجی، کارمندان نیمه‌وقت، کارآموزان (تحت شرایط خاص) و کارمندانی که در دورة آزمایشی هستند اعمال می‌شود. حقوق اضافه‌کاری نیز باید بر طبق همین قانون پرداخت شود مگر این که فرد بخواهد در اعضای اضافه‌کاری در زمانی دیگر از کار خود مرخصی بگیرد. کارمندان قراردادی و موقتی در آلمان دارای پایه حقوقی متفاوتی هستند. در آپریل 2018 پایه حقوقی این افراد برای هر ساعت کار در آلمان غربی 9.47 یورو  و در آلمان شرقی 9.27 یورو تعیین شد.

شرایط کاری و میزان دستمزدها در آلمان از خیلی از دیگر کشورهای اروپایی بهتر است. بر اساس اطلاعات موثقی که در سال 2017 به‌دست‌آمده است سه‌چهارم افراد آلمانی با بازه سنی 15 تا 64 سال دارای شغلی با دستمزدی بالاتر از میانگین حقوق هستند و نرخ بیکاری در این کشور فقط 3.4% می‌باشد.

بر اساس تحقیقات انجام شده توسط اداره آمار فدرال المان در سال 2017 میانگین حقوق افراد 3.771 یورو بوده و تفاوت فاحشی میان حقوق مردان (3.964 یورو) و زنان (3.330 یورو) وجود داشته است. این دستمزد در سال 2018 به 3.899 یورو در ماه افزایش داشته. دولت آلمان کمترین تعرفه خطوط تلفن را ارائه می‌دهد. همچنین یک ماشین‌حساب حقوق بر اساس ساعت کاری حداقل دستمزد را محاسبه می‌کند.

اطلاعات به‌دست‌آمده از مؤسسه تحقیقات اجتماعی اقتصادی نشان می‌دهد که در اولین سالی که قانون حداقل دستمزد اجرا شد حقوق کارمندان معمولی و بدون تخصص و همچنین افراد با شغل نیمه‌وقت بیشتر از حد میانگین افزایش پیدا کرد. بیشترین میزان افزایش حقوق در آلمان در حوزه‌های گوشت، امنیت، باغداری و محوطه‌سازی، ساخت‌وساز و صنایع پذیرایی دیده شد. با کاهش نرخ بیکاری نگرانی‌ها بابت تأثیر افزایش حقوق ها بر افراد بیکار نیز از بین رفت.

سؤالات متداول


آیا کارکردن در آلمان آسان است؟

کارکردن در آلمان بسیار ساده است و از این بابت نگرانی نداشته باشید. کارفرمایان آلمانی در حیطه‌های زیادی به کارمندان ماهر و هدفمند احتیاج دارند و  این که این کارمند از کدام کشور آمده است برایشان اهمیتی نخواهد داشت.

آیا گرفتن ویزای کار در آلمان سخت است؟

جاب آفر به شما ویزا می‌دهد و ویزا شما را سوار بر هواپیما می‌کند. گرفتن ویزای کار برای آلمان سخت نیست.

حداقل دستمزد با مجوز کار در آلمان چقدر است؟

با تغییرات جدید حداقل حقوق سالیانه برای مشاغل که با کمبود نیرو مواجه نیستند از 55.200 یورو در سال 2020 به 56.800 در سال 2021 افزایش داشته است و برای مشاغلی که با کمبود نیرو مواجه هستند این میزان از 43.056 یورو به 44.304 یورو رسیده است.

آیا زندگی‌کردن در آلمان سخت است؟

زندگی‌کردن در آلمان مانند دیگر کشورها بسیار شلوغ است. اما به‌طورکلی هرجا که قدم بگذارید سکوت و آرامش را احساس خواهید کرد. البته به جز کلاب‌های موسیقی. به جز این شما در خواهید یافت که آلمانی‌ها عاشق سکوت هستند. فساد در این کشور بسیار پایین است و شما به‌راحتی می‌توانید کار پیدا کنید.

رایج‌ترین کار در آلمان چیست؟

رایج‌ترین کارها در آلمان شامل موارد زیر می‌شود:

  • توسعه‌دهندگان نرم‌افزار و برنامه‌نویسی
  • مهندس برق و تکنسین برق
  • کارمند بهداشت و درمان و پرستار
  • مشاور و تحلیل‌گر آی‌تی
  • مدیر و مشاور اقتصادی و بازرگانی
  • مدیر روابط‌عمومی و مشاور امور مشتریان
  • دستیار تولید
  • مسئول و کارمند فروش

برای گرفتن ویزا کاری آلمان به چه میزان گردش حساب بانکی احتیاج است؟

یکی از پیش‌زمینه‌های لازم برای گرفتن ویزای جویای کار در آلمان اثبات تمکن مالی فرد برای مدت اقامت وی در آلمان می‌باشد. به‌طورکلی باید ثابت کنید که به طور ماهانه حداقل 720 یورو در اختیار خواهید داشت.

آیا شرکت‌های آلمانی افراد خارجی را استخدام می‌کنند؟

آلمان بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا و پنجمین اقتصاد بزرگ دنیا است به همین دلیل برای افراد خارجی با تخصص هزاران فرصت شغلی وجود دارد. اگرچه پیداکردن کار در زمینه‌های معمولی نیز راحت می‌باشد.

درآمد خوب در آلمان چه میزان است؟

درآمد سالیانه خوب در المان چیزی مابین 64.000 تا 81.000 یورو می‌باشد. میزان حقوق ناخالص (قبل از پرداخت مالیات و مشارکت‌های اجتماعی) به تخصص، حوزه فعالیت و تحصیلات شما بستگی دارد.