فهرست مطالب
اگر رزومهتان به سبک کانادایی باشد، احتمال این که کارفرمای کانادایی رزومهتان را دقیقتر بررسی کند، بیشتر میشود. هرچند رزومههای سبک کانادایی با فرمتهای مختلف بسیاری تنظیم میشوند، رزومهنویسی کانادایی استانداردهای خاصی دارد که باید از آنها اطلاع داشته باشید. کانادا و آمریکا علیرغم داشتن مشابهتهای متعدد، تفاوتهای فراوانی نیز با هم دارند. اما آیا این تفاوتها به رزومهنویسی کانادایی نیز سرایت پیدا میکند؟ پاسخ منفی است. رزومه کانادایی دقیقاً مانند رزومه آمریکایی است. بنابراین برای تهیه رزومه به سبک کانادایی لازم نیست مانند زمانی که میخواهید برای شغلهایی خارج از آمریکای شمالی درخواست بدهید، نگران تفاوتهای حاکم بر سبک رزومهنویسی باشید. البته توضیحاتمان را به همینجا ختم نمیکنیم، در این راهنما نحوه نگارش رزومه به سبک کانادا را برایتان توضیح میدهیم تا مطمئن شوید که جستجویتان را برای کاریابی در کانادا به روش درستی شروع میکنید.
اصول رزومهنویسی کانادایی
رزومه کانادایی تفاوت چندانی با دیگر سبکهای رزومهنویسیای ندارد که احتمالاً پیشتر با آنها برخورد داشتهاید. تفاوت بنیادی در اطلاعات عمومی که میخواهید در رزومه کانادایی منتقل کنید، وجود ندارد. برای مثال فرمت رزومه کانادایی و آمریکایی با هم تفاوتی ندارد. بااینحال چند تفاوت جزئی اما مهم در نکات مورد تأکید و ساختار فرمت رزومه کانادایی در مقایسه با رزومه کشورهای دیگر وجود دارد. در نهایت رزومه در اصل خلاصهای از مهارتها، سوابق شغلی و تحصیلی است و تمام این موارد باید در رزومه کانادایی بیان شود. تفاوتهایی که در نگارش رزومه برای کارفرمایان کانادایی وجود دارد، به فرمت و ساختار رزومه مربوط میشود و تفاوت اساسی در مطالب کلی رزومه وجود ندارد.
فرمت رزومه کانادایی
رزومههای مورد استفاده در کانادا دو فرمت اصلی ـ رزومه سنتی زمانی معکوس و رزومه عملکردی ـ دارد. متداولترین رزومه کانادایی رزومه زمانی معکوس است که احتمالاً با آن آشنا هستید و بر تجارب و سوابق شغلی متمرکز است. برای اکثر کارجویانی که سابقه شغلیشان در همان زمینه کاری است که برای آن درخواست میدهند، رزومه زمانی معکوس، بهترین فرمت است. رزومه زمانی معکوس فرمتی است که اکثر مدیران مسئول استخدام بیشترین آشنایی را با آن دارند و بنابراین با نگاهی اجمالی به این فرمت آشنا میتوانند به راحتی به سوابق و تجربیاتتان پی ببرند.
رزومه عملکردی نوع دیگری از رزومه است که بهجای سابقه شغلی بیشتر بر مهارتها متمرکز است. این نوع رزومه برای افرادی بهتر است که خواهان تغییر حوزه شغلیشان هستند یا به تازگی فارغالتحصیل شدهاند و سابقه کار اندکی دارند.
برای تهیه یک رزومه زمانی معکوس معمولاً باید ساختار زیر را رعایت کنید:
- سرصفحه یا هدر رزومه حاوی اطلاعات پایه
- خلاصه مشخصات فردی
- تجارب حرفهای
- مدارک و گواهینامههای تحصیلی و حرفهای
- مهارتها
میتوانید این فرمت را مطابق با موقعیت خاصتان، مثلاً شغل مورد نظر، داشتن یا نداشتن سابقه کار و…، تغییر بدهید. در کل باید دقت کنید که تمام موارد بالا را در بخشی از رزومهتان بگنجانید. عنوانها در رزومه عملکردی نیز مانند رزومه زمانی معکوس است، اما در رزومه عملکردی تأکید بهجای مهارتها بر سابقه شغلی است. پس بخش مهارتها را برای نگارش رزومه عملکردی جلوتر بیاورید و تا میتوانید آن را تقویت کنید. در ادامه این مقاله بیشتر برایتان درباره رزومه عملکردی توضیح خواهیم داد.
سرصفحه رزومه در CV کانادایی
نام و اطلاعات تماستان در بالای رزومه در اصل همان هدر یا سرصفحه رزومه است. تجربه نشان میدهد که کاناداییها حروف اختصاری مربوط به عنوانهای شغلی یا تحصیلی را پس از نامشان مینویسند. بنابراین عنوانهای مرتبط را با حروف اختصاری بعد از نامتان درج کنید.
برخی داشتن حق کار در کانادا، برای مثال اقامت دائم کانادا را نیز مینویسند. اگر فکر میکنید داشتن حق کار امتیاز مهمی برایتان محسوب میشود و مانعی احتمالی نیست، به داشتن این اجازه اشاره کنید؛ برای مثال داشتن حق کار زمانی مانعتراشی میکند که لازم باشد کارفرما برای گرفتن ویزای کار یا مواردی از این دست از شما حمایت کند.
به نظر ما بهتر است داشتن حق کار در کانادا را از همان ابتدا اعلام کنید، چون در هر حال کارفرما رزومهتان را به دقت بررسی میکند، سابقه تحصیلی و شغلیتان را در یک کشور خارجی مشاهده میکند و وضعیت ویزایتان بلافاصله برایش سؤال میشود. مسئلهساز بودن داشتن حق کار غالباً به دلیل نقشی است که ممکن است به ویزای اسپانسرشیپ نیاز داشته یا نداشته باشد. آخرین نکته درباره سرصفحه رزومه این است که واژههای رزومه یا CV را به هیچوجه ننویسید!
بخش خلاصه مشخصات فردی در CV کانادایی
در این یک یا دو پاراگراف برای رزومهتان مقدمهچینی میکنید. بر بهترین دستاوردها و گستره تجربیاتتان تأکید کنید. اگر در حال تغییر شغل هستید، درباره مهارتهایی حرف بزنید که میتوانید آنها را به حرفه جدیدتان انتقال بدهید. اگر تازه میخواهید به نیروی کار بپیوندید، از مهارتها و سوابق تحصیلیتان کمک بگیرید و بخشی را تقویت کنید که اعلام میکند چه مهارتهایی را حین کارهای موقت تابستانی، واحدهای عملی دانشگاه، کارآموزی و … به دست آوردهاید. این بخش به منزله فرصتی طلایی برای به جا گذاشتن تأثیری خوب در اولین برخورد است، بنابراین برای تنظیمش وقت بگذارید تا از ایجاز، تأثیرگذاری و مرتبط بودنش با موقعیت شغلی درخواستی مطمئن شوید.
بخش تجارب حرفهای در CV کانادایی
تجارب حرفهای بخشی است که احتمالاً بخش عمده رزومهتان را به خود اختصاص خواهد داد. البته گستردگی این بخش بستگی به این دارد که آیا رزومه زمانی معکوس را انتخاب کردهاید یا رزومه عملکردی را.
تمام کارهایی را که انجام دادهاید از جدیدترین پست شغلی تا قدیمیترینشان بنویسید. ترتیب زمانی معکوس را در این بخش رعایت کنید. اطلاعات زیر را باید برای هر پست شغلی ارائه بدهید:
- شرکت: در استخدام کدام شرکت بودید و آن شرکت در کدام شهریا کشور قرار دارد.
- عنوان شغلی: دقت کنید که عنوان اعلامیتان با موقعیتی که واقعاً داشتید، همخوانی داشته باشد، چون عناوین شغلی سابق یکی از اساسیترین ارجاعاتی است که کارفرمای جدیدتان صحتشان را بررسی خواهد کرد. از طرفی بعضی موقعیتهای حرفهای عنوان شغلی مشخصی ندارند، بنابراین اگر از طریق اطلاق عنوانی خاص میتوانید بر مرتبط بودن سوابق با شغل درخواستی تأکید کنید، حتماً این کار را انجام بدهید. برای مثال اگر مدیر حسابرسی مالی بودید و اکنون میخواهید از حوزه حسابرسی مالی خارج شوید، میتوانید فقط عنوان مدیر را ذکر کنید. همچنین اگر تجربه کاری و شغل درخواستیتان به هم مرتبطاند، پیشرفت کاریتان را در عناوین شغلی نشان بدهید؛ مثلاً این که از نماینده خدمات مشتریان به نماینده ارشد خدمات مشتریان ارتقا پیدا کردید.
- تاریخها: تاریخهای مربوط به زمان شروع به کار و پایان کار در یک شغل را درج کنید؛ البته لازم نیست روز دقیق را اعلام کنید؛ ذکر ماه و سال کافی است. اگر شکافهای کوچکی در تاریخچه استخدامیتان وجود داشته باشد، این روش تا حدی به پوشاندن زمانهای بیکاری کمک میکند.
- جزئیات کارها: جزئیات هر کدام از کارهای گذشتهتان را بنویسید و مسئولیت، دستاوردها و وظایفتان را نام ببرید. میزان موفقیتتان در تنظیم این بخش به تجربیاتتان و شغل مورد درخواست بستگی دارد. درهرحال ساختاری که توصیه میکنیم این است که در یک پاراگراف معرفی کوتاه توضیح بدهید که کارتان چه بوده است، سپس وظایف اصلی، مسئولیتها و دستاوردها را به صورت موارد آیتمیک بیان کنید. یادتان نرود بعد از این که گفتید چه کارهایی انجام میدادید، این بخش را با دستاوردهای قابل سنجش تقویت کنید و حواستان باشد هر آنچه را که مینویسید به گونهای تغییر بدهید که با شغل درخواستیتان همخوانی پیدا کند.
شرح شغل را به دقت بخوانید و مطمئن شوید رزومهتان به گونهای است که نشان میدهد تجربه لازم را برای به عهده گرفتن مسئولیتهای اعلامشده در شرح شغل دارید. بعضی واژههایی را که در مهارتها و مسئولیتهای لازم اعلامشده در شرح شغل آمده است، عیناً در رزومهتان به کار ببرید.
بخش مدارک تحصیلی و گواهیهای حرفهای در CV کانادایی
تمام گواهیها و مدارک حرفهای مرتبط را با تاریخهای اخذشان فهرستوار بنویسید. مدارک کسبشده را با ذکر تاریخ اخذ مدرک و شرکت در دوره آموزشی و نام مؤسسه آموزشی بنویسید. اگر هنوز فارغالتحصیل نشدهاید، تاریخی را که انتظار دارید فارغالتحصیل شوید، اعلام کنید. اگر معدل GPA دارید، آن را هم بنویسید. واحدهای عملی، دورهها و فعالیتهای فوقبرنامه مرتبط را نیز بنویسید، طولانی بودن این بخش به ضعیف یا قوی بودن بقیه رزومهتان بستگی داد.
بخش مهارتها در CV کانادایی
اگر در حال تنظیم رزومه زمانی معکوس هستید و بقیه این رزومه را به درستی تدوین کردهاید، صادقانه بگوییم که مطمئن نیستیم این بخش در این نوع رزومه تا چه حد میتواند مفید باشد. هر مهارتی که در این بخش اعلام میکنید، باید قبلاً در بخش تجارب حرفهای به آن اشاره کرده باشید.
مسلماً کارفرمایان هرگز کارجویان را صرفاً به این دلیل به مصاحبه دعوت نکردهاند که در بخش مهارتها نوشتهاند از مهارت کار گروهی یا دیگر مهارتهای عمومی برخورداراند. بنابراین اگر میخواهید بخش مهارتها را در رزومهتان بگنجانید، آن را متمرکز بر مهارتها بنویسید و ترکیبی از مهارتهای سخت و نرم را بیان کنید. زمانی بخش مهارتها مفیدتر میشود که رزومه را به سبک سنتی زمانی معکوس تدوین نکنید. داستان رزومه عملکردی کاملاً متفاوت است.
قواعد کلی برای نگارش رزومه کانادایی
قواعدی که اعلام میکند چه مواردی را باید در CV یا رزومهتان بگنجانید، در کشورهای مختلف با هم فرق میکند، بنابراین در این بخش فهرستی از بایدها و نبایدهای رزومه کانادایی و اصول کلی رزومهنویسی کانادایی را برایتان آماده کردهایم:
- هرگز عکس خودتان را روی رزومه کانادایی الصاق نکنید.
- تاریخ تولد یا دیگر اطلاعات فردی، بهجز نام و جزئیات تماس، را در رزومه کانادایی ننویسید.
- رزومه کانادایی باید دو صفحه یا اگر محصل یا تازهکار هستید، یک صفحه باشد. طولانی بودن رزومه نشان نمیدهد که کولهباری از تجربه دارید، صرفاً بیانگر این نکته است که نمیتوانید اطلاعات را مختصر و مفید منتقل کنید یا سعی نکردهاید رزومهتان را متناسب با شغل درخواستی تغییر بدهید. اطلاعات کلیدی مرتبط با نقش مورد نظر را پیدا کنید و به همان اطلاعات بپردازید. رزومههایی که بدون هیچ دلیلی طولانی است، همواره به منزله نشانه هشداری برای مدیران است و ممکن است از فرایند بررسی کنار گذاشته شود. مختصر و مفید سر اصل مطلب بروید.
- بسیار مهم است که رزومه به زبان انگلیسی یا فرانسوی فصیح و با دستور زبان درست نوشته شود. مهارتهای ارتباطی قوی برای بسیاری از کارها ضروری است. اگر کارفرما با رزومهای مواجه شود که نشاندهنده درک مناسبی از زبان انگلیسی یا فرانسوی نیست، احتمالاً رزومه را کنار میگذارد و کارجو در ادامه فرایند استخدام شرکت داده نمیشود. اگر رزومه را به زبانی مینویسید که کاملاً بر آن مسلط نیستید، مطمئن شدن از صحت زبانی رزومه بسیار مهم خواهد بود. از فردی که زبان اولش فرانسوی یا انگلییسی است، بخواهید رزومهتان را بخواند و آن را پس از اصلاح ارسال کنید.
- از جملههای کوتاه اولشخص استفاده کنید و کارهایی واقعی و عینی را که انجام دادهاید، شرح بدهید یا ننویسید که ما یا گروه فلان کار را انجام دادیم، در عوض مثلاً بنویسید «به هدف فروش … دلار در ماه رسیدم».
- دقت کنید که رزومه را متناسب با شغل درخواستیتان تغییر بدهید. قبل از آن که رزومه را ارسال کنید، یک بار آن را با دقت بخوانید و خود را به جای مدیر استخدامکننده بگذارید. رزومه مواردی را که برای مدیر مهم است، به وضوح بیان میکند؟ حواستان باشد که لازم نیست مهارتها و تجربههای مرتبط را به زور از میان دریایی از مهارتهای عمومی متداول شکار کنید. از رفتارها و مهارتهای کلیدی بیانشده در شرح شغلی استفاده کنید.
- اگر در کانادا سابقه کار ندارید، روی تجربه همکاری با گروههای بینالمللی یا پروژههای انجامشده در کشورهای دیگر تأکید کنید، بهخصوص اگر با گروههای کانادایی همکاری داشتهاید.
- اگر مدارک یا گواهیهای حرفهای از کشور دیگری به جز کانادا دارید، بهتر است آنها را به معادلهای کانادایی تبدیل کنید تا شناختهشدهتر بشوند؛ این کار را در بسیاری از موارد میتوانید با دوره تبدیل انجام بدهید؛ برای مثال اگر مدرک حسابداری از ایران دارید، بهتر است آن را به مدرک حسابداری رسمی (CPA) کانادا تبدیل کنید.
اشتباههای رایج در رزومه کانادایی
مراقب باشید هنگام ساخت رزومه کانادایی مرتکب اشتباههای زیر نشوید:
- رزومه بیش از حد طولانی: طولانی بودن رزومه متداولترین اشتباه است. اگر CV تحصیلی که قوانین متفاوتی دارد، تهیه نمیکنید، رزومه کانادایی نباید بیش از دو صفحه باشد. اکثر مدیران مسئول استخدام خواندن رزومه را پس از یک صفحه کنار میگذارند و غالباً ظرف چند ثانیه تصمیم میگیرند که آیا رزومه را به دقت بررسی کنند یا آنکه کنارش بگذارند و سراغ کارجوی بعدی بروند. مختصر و مفید نگه داشتن رزومه احتمال اینکه مدیر استخدامکننده به سرعت به تجربهتان پی ببرد و به امید خدا شما را به مرحله بعدی منتقل کند، افزایش میدهد. اگر رزومه طولانی باشد، محتملترین نتیجه این است که مدیر از خواندنش کسل میشود و به همین سادگی شانس استخدام را از دست میدهید.
- دیکته و دستور زبان ضعیف: تعداد فراوان رزومههای با غلط املایی واقعاً شگفتانگیز است. غلطهای املایی و دستوری به مدیر مسئول استخدام اعلام میکند که رزومه را با دقت و توجه لازم تهیه نکردهاید و بنابراین بعید است که وظایف شغلیتان را هم با دقت و توجه انجام بدهید؛ پس رزومهتان را کنار میگذارد و سراغ رزومه بعدی میرود.
- ناموفق بودن در سفارشیسازی: قبول داریم که سفارشیسازی کردن رزومه متناسب با هر شغلی که برای آن درخواست میدهید، زمانبر و کمی کسلکننده است، اما این کار بسیار مهم است. رزومههای سنجیده و متناسب با شغل درخواستی از بقیه متمایز میشوند و مرتبطترین مهارتها و تجربهها را به رخ میکشند.
- ذکر نکردن نمونه: وقتی مینویسید که مهارت یا تجربه خاصی دارید، باید ادعایتان را با مثالی قابلسنجش تقویت کنید. به این ترتیب رزومهتان مستدل میشود و واقعی به نظر میرسد.
اظهارات زیر را در نظر بگیرید:
- سابقه کار اثباتشدهای در افزایش فروش دارم.
- سابقه کار اثباتشدهای در افزایش فروش دارم؛ وقتی به عنوان مدیر فروش در شرکت … کار میکردم، میزان فروش ماهانه را ظرف شش ماه از 20000 دلار به 50000 دلار رساندم.
یا به دو جمله زیر توجه کنید:
- در کار گروهی مهارت دارم.
- در کار گروهی مهارت دارم. چند وقت پیش تمرین فعالیت گروهی هفتگی 15دقیقهای را در Zoom شروع کردم تا این تمرین به بهبود روحیه گروهی و افزایش بهرهوری در دوران همهگیری کمک کند.
- دستکم گرفتن خود: برخ افراد عادت دارند که درباره خودشان مبالغه کنند، از طرف دیگر برخی به اندازه کافی به خودشان بها نمیدادند. درباره دستاوردهایتان نه متکبر باشید، نه به مهم بودنشان شک کنید، نوشتن رزومه را به منزله فرصتی برای فروختن خودتان در نظر بگیرید!
- فاصله: در سوابق شغلی بسیاری از کارجویان فاصلههایی وجود دارد؛ البته این دورههای بیکاری به خودی خود مشکلساز نیست. اما اگر دلیل ایجاد این فاصلهها را در رزومه توضیح ندهید، سکوتتان درباره این دورهها زنگ خطری را برای مدیران به صدا درمیآورد. شاید در این دورههای بیکاری سرگرم بزرگ کردن فرزندتان بودید، شاید میخواستید مدتی استراحت کنید یا درس بخوانید. دلیلش را در رزومه توضیح بدهید.
نمونههای CV به سبک کانادایی
- نمونه1:
- نمونه 2:
- نمونه 3:
- نمونه 4:
پرسشهای متداول
CV و رزومه در کانادا یکی است؟
CV طولانیتر از رزومه است و جزئیات بیشتری را شرح میدهد. رزومه سندی کوتاه (یک یا دو صفحهای) است که بیان میکند چرا برای به عهده گرفتن یک شغل خاص مناسب هستید. CV خلاصه کاملی از سوابق شغلی و دستاوردهایتان است.
CV کانادایی باید چند صفحه باشد؟
رزومه کانادایی معمولاً باید حداکثر دو صفحه باشد. اگر تجربه فراوانی ندارید، یک صفحه میتواند کافی باشد. اگر بیش از ده سال تجربه دارید، سه صفحه قابل قبول خواهد بود.
کارفرمایان کانادایی در رزومه به دنبال چه نکاتی میگردند؟
کارفرمایان کانادایی برای مهارتهای نرمی مانند مهارتهای برقراری ارتباط با دیگران ارزش قائل هستند. مهارتهای نرم همه چیز را از مهارتهای ارتباطی و کار گروهی تا حل مسئله، انعطافپذیری و توانایی یادگیری و انطباق شامل میشود. این مهارتهای حیاتی را در سراسر رزومهتان با ذکر مثال، نتایج و معیارها بیان کنید.
کارفرمایان کانادایی رزومه را ترجیح میدهند یا CV را؟
اگر کارفرمای کانادایی مشخصاً از شما درخواست CV نکرد یا در حوزهای کار نمیکنید که CV استاندارد است، بهتر است بهجای CV رزومه ارائه کنید.
فرمت CV چگونه است؟
مهمترین بخش CV شامل اطلاعات تماس، بیانیه فردی، تجربیات کاری، سوابق تحصیلی و مهارتها میشود. هنگام تدوین CV مطمئن شوید که بهترین رویهها را رعایت میکنید. از یک قلم استفاده کنید، فاصله بین خطوط را روی 1 یا 15/1 تنظیم کنید و از هر چهار طرف صفحه یک اینچ حاشیه بگذارید.
چه مواردی را نباید در رزومه کانادایی بیان کرد؟
موارد زیر را در رزومه کانادایی نگنجانید:
- اطلاعات فردی مانند سن، وضعیت تأهل، مذهب، جنسیت، شماره بیمه اجتماعی (SIN)، وابستگی سیاسی و وضعیت مهاجرت؛
- عکس، مگر در حالتی که برای شغل مدلی یا بازیگری درخواست میدهید.
- معرفها
- سرگرمیها
- حقوق مورد انتظار، مگر آنکه در آگهی شغلی خواسته شده باشد که حقوق درخواستیتان را اعلام کنید.
باید روی رزومه کانادایی عکس الصاق کنم؟
روی رزومهای که برای کارفرمایان کانادایی، آمریکایی یا بریتانیایی تهیه میکنید، نباید عکس بچسبانید. رزومه عکسدار را برای کارفرمایان کشورهای فوق ارسال نکنید، چون آنها به سوگیری و تبعیض حساس هستند. کارفرمایان نگران دادخواهیهای علیه تبعیض غالباً رزومههای عکسدار را کنار میگذارند.