فهرست مطالب
با اینکه یک معرفی نامه خوب (Cover Letter) به همراه رزومه کامل (CV) میتواند دعوتنامه مصاحبه شغلی در آلمان را برای شما به ارمغان بیاورد اما تضمین دستیابی به جایگاه شغلی مدنظر به موفقیت شما در این مصاحبه بستگی خواهد داشت. اکثریت شرکتهای آلمانی مصاحبه شغلی خود را بویژه با متقاضیان خارج از کشور به صورت آنلاین انجام میدهند و عمده پلتفرمهای مورد استفاده برای این کار، اسکایپ، واتساپ، وایبر، تلگرام، سیگنال و غیره هستند. برخی از شرکتها نیز مصاحبه حضوری را ترجیح میدهند، چرا که از این طریق میتوانند ارزیابی بهتری از متقاضی داشته باشند. اما آیا میدانید که برای موفقیت در این مصاحبه شغلی در آلمان باید چه نکاتی را رعایت کنید؟ حتی اگر تجربه مصاحبه شغلی در کشور خود را داشته باشید و تصور کنید که این جلسات چندان استرسزا نیستد، باید در نظر داشته باشید که اضافه شدن یک زبان جدید و یک فرهنگ کاملا متفاوت به این مصاحبه میتواند آن را اضطراب آور و تا حدودی دشوار سازد. از این رو در ادامه مقاله، نکاتی که میتوانند در جلسه مصاحبه شغلی آینده به شما کمک کنند آورده شده است.
اصول اولیه مصاحبه شغلی در آلمان
چند نکته اساسی در رابطه با مصاحبه شغلی در آلمان که باید به آنها توجه داشته باشید:
حتما به موقع سر جلسه حضور داشته باشید.
در کشور آلمان حضور به موقع به معنای زودتر حاضر بودن در جلسه است که این امر در مصاحبههای شغلی جزو نکات بسیار حیاتی است. حتما سعی کنید ۱۰ دقیقه قبل از زمان مصاحبه و حتی زودتر نیز در جلسه حضور داشته باشید. چرا که وقت شناس بودن جزوی از فرهنگ آلمان است. بعد از ارائه درخواست برای شغلی، حتما محل ساختمانی که جلسه مصاحبه در آن برگزار خواهد شد را از قبل پیدا کنید و در روز مصاحبه، ۱ ساعت قبل از موعد در یک کافهای در نزدیکی محل منتظر بمانید. به این شیوه مطمئنا بخاطر دلایلی مانند پیدا نکردن آدرس محل یا وسیله نقلیه، برای رسیدن به جلسه مصاحبه تاخیر نخواهید داشت.
خودتان را به طور رسمی معرفی کنید.
پس از ورود به جلسه و حین ملاقات با مسئول پذیرش و شخص مصاحبه کننده، باید خودتان را با ذکر نام و نام خانوادگی معرفی کنید. اگر چندین نام و نام خانوادگی دارید، نامی که ترجیح میدهید شما را به آن نام صدا کنند، انتخاب کنید. اگر مصاحبه حضوری باشد، به طور گرم و مودبانه با اشخاص دست داده و با آنها تماس چشمی برقرار کنید. اما اگر مصاحبه آنلاین باشد باید بدون حواس پرتی، مستقیماً به دوربین نگاه کنید. بهتر است تا تصویر خود را از صفحه نمایش حذف کنید تا توجه شما کاملا بر روی مصاحبه کننده باشد. حتما به رسمی یا غیر رسمی بودن شیوه مسئولین شرکت در خطاب کردن افراد توجه داشته باشید چرا که در کشور آلمان از این حیث تفاوتهای زیادی بین شرکتهای مختلف وجود دارد. اگر لحن مصاحبه کننده غیررسمی باشد، شما هم میتوانید او را با نام کوچک صدا کرده و از کلمه ‘du’ استفاده کنید. اما اگر شرکت برخوردی نسبتا سنتی و لحنی رسمی دارد فقط از نام خانوادگی مصاحبه کننده و کلمه ‘Sie’ برای خطاب قرار دادن استفاده کنید.
لباس رسمی و مناسبی بپوشید.
البته نوع پوشش به صنعت و شرکتی که برای آنها درخواست کار میدهید، بستگی دارد. در مواردی که متقاضی برای شغلی در یک استارتآپ فعال در حوزه فناوری اطلاعات درخواست میدهد، ممکن است پوشیدن یک تیشرت هم کافی باشد. اما بهتر است که جانب احتیاط را رعایت کرده و متقاضیان مرد، پیراهن یقهدار و شلوار مجلسی بپوشند و زنان نیز از کت و شلوار رسمی، یک بلوز زیبا، یا دامنی که تا روی زانوها رسیده به همراه یک کفش رسمی استفاده کنند.
کپی مدارک و رزومه (CV) خود را همراه داشته باشید.
در اغلب موارد ممکن است شخص مصاحبه کننده با شخصی که قصد استخدام کردن شما را دارد جدا بوده یا به عبارتی دو شخص متفاوت باشند. به همین منظور توصیه میکنیم که برای جلوگیری از اشتباه گرفتن اشخاص با یکدیگر، یک کپی از CV و سایر مدارک مهم خود (مانند مدرک تحصیلی) را حتما به همراه داشته باشید. حتی اگر مصاحبه کننده از قبل این مدارک را داشته باشد، باز هم همراه داشتن آنها نشان دهنده انضباط و آمادگی بالای شماست.
چگونه باید برای مصاحبه شغلی در آلمان آماده شد؟
داشتن آمادگی قبل از حضور در جلسه، موجب میشود تا این مصاحبه شغلی در آلمان برای شما روند آسانی داشته باشد. تحقیق کردن در مورد کارفرما مهم بوده و از آن مهمتر نیز به خاطر سپردن این اطلاعات و استفاده از آنها در طول مصاحبه شغلی است. سعی کنید در مورد جدیدترین محصولات تولیدی شرکت اطلاعات کسب کرده و در مورد میزان پیشرفت یا انگیزه کارمندان سؤال کنید. حتی اگر بدانید مصاحبهکننده سخنرانی مهمی پیش رو دارد، میتوانید از او درباره مقدمات آمادهسازی برای این جلسه سخنرانی سوالاتی بپرسید. فقط به خاطر داشته باشید که گپ و گفت پیرامون این مسائل را به تایم مناسبی موکول کنید و زمانیکه مصاحبهکننده درباره نقش شما در شرکت سوال میکند چنین مسائلی را مطرح نکنید. اطلاعاتی که طی تحقیق خود در مورد شرکت به دست آوردهاید زمانی مفید خواهند بود که مصاحبهکننده از شما در مورد علت انتخاب شرکت آنها سؤال خواهد کرد. زمانی که از شما پرسیده شود که طی ۵ سال آینده خود را در چه جایگاهی تصور میکنید، میتوانید از همه اطلاعاتی که در مورد شرکت به دست آوردهاید استفاده کنید تا به این پرسش پاسخ دهید. اما توجه داشته باشید که پاسخ خود را متناسب با جایگاه شغلی فعلی و مطابق با سیاست کاری شرکت انتخاب کنید.
پساز این نوبت به انتظارات مالی و میزان حقوق درخواستی شما میرسد که میتوانید در اینمورد نیز از اطلاعاتی که بهصورت آنلاین پیدا کردهاید، استفاده کنید. بسته به جایگاه شغلی شما، ممکن است از شما خواسته شود تا دستمزد مدنظر خود (میزان حقوق درخواستی و حداقل دستمزد یا حقوقی که برایتان قابل قبول است) را به صورت عددی مشخص کنید.
جهت آماده شدن برای شرکت در جلسه مصاحبه شغلی در آلمان، باید از قبل پیرامون موارد زیر تحقیق کنید:
- سابقه شرکت: نحوه تشکیل شرکت و اهداف آن را بدانید. حتی میتوانید در مورد نگرش کاری و مقاصد موسس شرکت نیز تحقیق کنید.
- فرهنگ شرکت: ارزشها، طرز تفکر و نگرش کلی شرکت را بشناسید تا بتوانید خود را با این مسائل وفق دهید.
- مصاحبه کنندگان: بعد از دریافت دعوتنامه برای شرکت در جلسه مصاحبه شغلی، باید بدانید که چه افرادی قرار است با شما مصاحبه کنند. اگر در دعوتنامه شما ذکر نشده باشد که چه کسی قرار است با شما مصاحبه کند، میتوانید از منابع آنلاین اعم از گوگل یا سایت لینکدین برای پیدا کردن اطلاعاتی در مورد این اشخاص استفاده کنید. شما میتوانید از این اطلاعات برای برقراری ارتباطی بهتر با آنها استفاده کنید.
- رسانههای اجتماعی مرتبط با شرکت: پیج اصلی و کانال شرکت در رسانههای اجتماعی بویژه صفحه یوتیوب شرکت را دنبال کنید تا بتوانید اطلاعات و دیدگاهی کلی نسبت به شرکت بدست بیاورید.
- کد لباس شرکت یا نوع پوشش در شرکت: حتما در مورد نوع پوشش کارکنان در شرکت اطلاع کسب کنید. اگر نتوانستید به صورت آنلاین اطلاعاتی در این زمینه کسب کنید، میتوانید مستقیما با شرکت تماس گرفته و این مورد را از خود آنها بپرسید. چنین کاری میتواند اولین راه شما برای تحت تاثیر قرار دادن شرکت باشد.
در جلسه مصاحبه شغلی در آلمان چه رفتار و عملکردی باید داشته باشیم؟
با اعتماد به نفس و مودب باشید.
از لحظه ورود به ساختمان شرکت تا زمان خروجتان، با اعتمادبهنفس، مؤدب و با اصالت رفتار کنید. شما نه تنها با کلام خود، بلکه باید با زبان بدن و لحن گویش نیز خودتان را به اعضای شرکت نشان دهید. رفتار غیر مودبانه با منشی، تاثیر مثبتی بر روی کارتان نخواهد داشت. ارزشهای اخلاقی را دست کم نگیرید چرا که حتی اگر افرادی که با آنها روبرو میشوید کسانی نباشند که با شما مصاحبه خواهند کرد، باز هم رفتار و طرز برخورد مناسبی که نشان میدهید، میتواند نقس مهم و موثری در دستیابی به شغل مدنظرتان ایفا کند. بههمین دلیل باید رفتار شما با منشی یا سایر کارمندان دقیقا همان رفتار احترامآمیز و مناسبی باشد که با رئیس شرکت خواهید داشت. از اینرو، زمانی که مصاحبه کننده از این افراد بپرسد که در مورد شما چه فکری میکنند، بازخورد مناسب و مثبتی دریافت خواهد کرد که این بازخورد مثبت احتمال تماس مجدد آنها با شما برای استخدام شدن در شرکت را افزایش میدهد.
ارزشهای خود را بدانید.
جلسه مصاحبه شغلی زمان مناسبی برای خجالتی یا کمحرف بودن نیست. جدا از این که شما زن یا مرد باشید باید روی نکات مثبت کاری و دستاوردهای خود تاکید داشته باشید و به مصاحبهکننده نشان دهید که شما بهترین متقاضی برای این جایگاه شغلی هستید. همچنین، باید بدانید که به دنبال دستیابی به چه چیزی هستید تا بتوانید میانگین حقوق و موقعیت شغلی خود را بسنجید.از اینرو، زمانی که درمورد حقوق درخواستی شما سوالی میشود، باید بتوانید پاسخ مستقیم و صریحی ارائه دهید. گاها توصیه میشود که حدود حقوق مد نظر را مشخص کنید و در برخی موارد نیز میتوانید یک عدد ثابت را به طور صریح به عنوان حقوق درخواستی خود بیان کنید. گاها زمانی که سوالی در مورد حقوق درخواستی شما پرسیده نمیشود نیز میتوانید برای نشان دادن اعتماد به نفس خود، در وهله مناسب در مورد دستمزد یا حقوق درخواستی خود صحبت کنید.
ارتباط چشمی برقرار کنید.
داشتن ارتباط چشمی در فرهنگهای مختلفی دیده میشود و در کشور آلمان نیز یکی از بهترین راهها برای نشان دادن احترام به مخاطب است. به طور کلی، احترام گذاشتن بخشی جدایی ناپذیر از فرهنگ کشور آلمان است. به همین دلیل مهم نیست که چه کسی با شما مصاحبه میکند، حتما با او ارتباط چشمی برقرار کنید. حفظ این ارتباط چشمی از سوی دیگر به این معناست که شما به مهارت های خود اطمینان کافی دارید.
سوالات خود را از پیش آماده کنید.
حتما از پیش سوالاتی را برای دقایق پایانی جلسه مصاحبه و برای پرسش در طول این جلسه آماده کنید. فراموش نکنید که جلسه مصاحبه شغلی به این منظور برگزار میشود که هم شرکت شما را بهتر بشناسد و هم شما به درک و شناخت بهتری از شرکت برسید. این سوالات باید به طوری انتخاب شوند که پاسخهایی که به آنها داده میشوند، به شما در مورد اتخاذ تصمیم روشن تر در مورد کار در این شرکت کمک کنند. بههمراه داشتن فهرستی از این سوالات که میخواهید از شخص مصاحبهکننده بپرسید، نشاندهنده میزان تعهد و آمادگی شما برای مصاحبه شغلی است. علاوهبراین، همراه داشتن این سؤالات و اینکه بدانید چه چیزهایی میخواهید بپرسید، نشاندهنده هوش و درایت شما نیز میباشد. زمانیکه مصاحبه به پایان میرسد، از بیان این که هیچ سوالی در رابطه با شرکت یا شغل خود ندارید خودداری کنید، چرا که این مورد میتواند به منزله بیحوصلگی یا بیاعتنایی شما جلوه کند. اگر چنانچه واقعاً سوالی ندارید، نگویید “هیچ سوالی ندارم”، بلکه میتوانید بگویید “شما قبلا به تمامی سوالات من پاسخ دادهاید”. بهخاطر داشته باشید که سوال کردن در طول جلسه مصاحبه از مصاحبهکننده هیچ اشکالی ندارد و برای پرسش سوالات خود هیچ الزامی نیست که تا پایان جلسه منتظر بمانید. برای مثال، اگر برای بازدید از شرکت و دفترکاری برده شوید میتوانید به جای انتظار کشیدن تا پایان جلسه مصاحبه، در مورد موقعیت میزکاری خود سوال کنید. علاوهبراین، سوالاتی که شما از مصاحبهکننده میپرسید نشاندهنده علاقه شما و همچنین آمادگی بالای شما برای کار در شرکت است. با این حال، توجه داشته باشید که به هیچ وجه صحبت های مصاحبه کننده را قطع نکنید و برای پرسیدن سوالات خود منتظر فرصت مناسب باشید.
صبور باشید.
صبور بودن در آلمان به منزله حسن رفتار و فضیلت اخلاقی بوده و به همین دلیل نیز اکثریت شرکتها در تصمیمگیری برای استخدام کارمند عجولانه رفتار نمیکنند. ممکن است پس از اتمام مصاحبه، مصاحبهکننده بازخوردی درباره شما ارائه کرده و تاریخ جلسه را به بعد موکول کند. اگر چنین اتفاقی رخ دهد اصلا ناراحت نباشید، میتوانید بعدا با شرکت تماس بگیرید. چرا که مسائلی مانند بیمار شدن یا به تعطیلات رفتن شخصی یا سایر اولویتهای شرکت نیز میتوانند موجب به تاخیر انداختن استخدام شما بشوند. از اینرو، انتظار بیش از ۶ ماه برای استخدام با توجه به این موارد و سطح رقابت شدید در بازار کار و تعداد زیاد متقاضیان، کاملا طبیعی است. بنابراین شما باید همواره رزومه خود را بروز نگه داشته و فرمهای درخواست متعددی را پر کنید. نهایتا، اگر اراده و پشتکار کافی را داشته باشید به شغل مد نظر خود دست پیدا خواهید کرد.
در مورد مراحل بعدی سوال بپرسید.
حتما همیشه درمورد مراحل بعدی، از مصاحبهکننده خود سوال کنید. معمولاً، فرایند مصاحبه شغلی در آلمان میتواند شامل مراحلی اعم از جلسه مصاحبه دوم یا سوم، کار به صورت آزمایشی و آموزشهایی باشد که باید قبل از ارائه پیشنهاد نهایی کار، پشت سر بگذارید. اگر برای مشاغل فنی نیز درخواست داده باشید، معمولا بعد از مصاحبه باید آزمون فنی و عملی را پشت سر بگذارید. پس به همین دلیل زمانی که در پایان مصاحبه میتوانید سوال بپرسید، در مورد مراحل بعدی نیز از مصاحبه کننده سوال کنید.
مصاحبه شغلی آنلاین در آلمان
مصاحبههای شغلی عرفا به صورت حضوری برگزار میشوند چرا که کارفرما قصد دارد در این جلسات، متقاضی را از نزدیک ارزیابی کرده و استنباط شخصی خود را از او داشته باشد. اما با توجه به شیوع کرونا، در حال حاضر به دلیل حفظ فاصله اجتماعی به منظور جلوگیری از سرایت این بیماری، جلسات آنلاین مصاحبه شغلی روز به روز بیشتر برگزار میشوند. مصاحبه آنلاین شغلی بوسیله تماس تصویری یا صوتی و با استفاده از اپلیکیشنهای پیامرسان انجام میشود. از اینرو، غالبا مصاحبه کننده در طول چنین تماس ویدیویی همانند یک جلسه حضوری با متقاضی صحبت میکند. کلید موفقیت شما این است که از قبل آماده باشید. اگر چنانچه از اپلیکیشنی استفاده کنید که تجربه کار کردن با آن را دارید، این امر برای شما آسانتر خواهد شد. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به ندرت از این پیامرسانها استفاده میکنید، حتما قبل از جلسه مصاحبه به طور آزمایشی آنها را با دوستان یا اعضای خانواده امتحان کنید.
آمادگی فنی لازم برای مصاحبه شغلی آنلاین در آلمان
شما به اینترنتی بدون قطعی و فضایی بدون مزاحمت دیگران نیاز خواهید داشت. مکالمه در یک کافینت یا مکان عمومی اصلا توصیه نمیشود. ما خود شاهد عدم موفقیت اکثریت متقاضیان به دلیل برقراری تماس از یک مکان عمومی و شلوغ بودهایم. توصیه میکنیم که به هیچ وجه تماس را از یک مکان عمومی و شلوغ برقرار نکنید و همچنین اینکه، صدای محیط نیز نباید به قدری زیاد باشد که مکالمه شما با مصاحبه کننده را مختل کند.
پیش از برقراری تماس نهایی، از کارفرمای آلمانی بخواهید تا با تماسی آزمایشی کیفیت ارتباطتان را بررسی کنید. در اکثریت موارد آنها با این پیشنهاد موافقت خواهند کرد. حتما مطمئن شوید تا اینترنت شما حین تماس امکان قطع شدن نداشته باشد. اپلیکیشن مورد استفاده را به طوری تنظیم کنید که تماسهای دریافتی در طول مکالمه را رد کند. سایر برنامهها را ببندید و دستگاه را روی حالت بیصدا قرار دهید تا مزاحمتی برای شما در طول مکالمه ایجاد نشود.
اگر تماس شما در طول مکالمه قطع شد، منتظر بمانید تا کارفرما مجددا با شما تماس بگیرد. اگر در عرض ۳ دقیقه تماس نگرفتند، میتوانید شما با کارفرما تماس بگیرید.
آمادگیهای عمومی لازم برای مصاحبه شغلی آنلاین در آلمان
اینکه همیشه مستقیماً به دوربین دستگاه خود نگاه کنید نه به تصویر خود روی صفحه نمایش دستگاه، یکی از نکات مهمی است که همواره باید حواستان به آن باشد. حتما با کارفرما ارتباط چشمی داشته باشید چرا که این ارتباط چشمی در فرهنگ آلمان از اهمیت بالایی برخوردار است.
حتی در مصاحبه شغلی آنلاین نیز به لباس و نوع پوشش خود دقت کنید. برای کارفرما مهم نیست که این مصاحبه برای چه جایگاه شغلی است، آنها همواره نسبت به لباس شما دقت خواهند داشت و به همین دلیل شما میتوانید از یک پیراهن، کراوات و در صورت امکان، یک ژاکت برای مردان و از یک بلوز ساده برای زنان استفاده کنید. حتی قسمت پشت موهای خود را نیز مرتب کنید تا ظاهری آراسته داشته باشید. بهتر است که پشت شما رو به دیواری ساده در یک رنگ باشد. حتما در ابتدا و انتهای مصاحبه لبخند به لب داشته باشید و در اواسط مصاحبه با تمرکز کامل و به صورت جدی باشید.
همچنین باید از قبل بدانید که برای کدام شرکت درخواست میدهید، از اینرو باید نام شرکت، آدرس شرکت، اندازه شرکت و همچنین محصولات یا خدمات ارائه توسط آنها را بدانید. چنین اطلاعاتی را میتوانید در سایت شرکت به راحتی پیدا کنید. علاوه بر این، مجدداً از آگهی شغلی که برای آن درخواست دادهاید، پرینت گرفته و آن را در طول مصاحبه روبروی خود قرار دهید تا بتوانید در صورت نیاز آن را ببینید. شما باید همواره به تمامی اطلاعات رزومه خود نیز دسترسی داشته باشید، پس باید از این مدارک نیز کپی گرفته و روی میز خود و جلوی چشمتان قرار دهید.
مراحل بعد از مصاحبه شغلی آنلاین در آلمان
تماس مصاحبه کاری که از طریق اسکایپ با متقاضیان خارجی توسط کارفرما برقرار میشود و بعد از تقریبا ۱۵ الی ۳۰ دقیقه به پایان میرسد. کارفرمایان آلمانی معمولا با گفتن این جمله که شرکت مجدداً با شما تماس خواهد گرفت، تماس را خاتمه میدهند. بنابراین در طول مصاحبه از پرسیدن سوالاتی مانند اینکه آیا شما انتخاب شدهاید یا اینکه چه تصمیمی در رابطه با شما خواهند گرفت، خودداری کنید. دریافت جواب از شرکت ممکن است از ۲ روز تا ۲ هفته زمان ببرد.
در طول این مدت، مدیران شرکت معمولاً مجدداً در رابطه با مدارک و مصاحبه شما مذاکره کرده و سایر متقاضیان را نیز ارزیابی خواهند کرد. برای تحت تاثیر قرار دادن آنها، شما میتوانید پس از اتمام مصاحبه یک ایمیل برای تشکر از مصاحبه کردن آنها فرستاده و اعلام کنید که با کمال میل به هر سوال دیگری نیز پاسخ خواهید داد. در این حالت، اگر کارفرما تصمیم مثبتی داشته باشد، از طریق ایمیل، تماس تلفنی یا اپلیکیشن پیامرسان از شما سوالات بیشتری خواهد پرسید و در مورد شرایط دقیق شما، نقل مکان، وضعیت ویزا و زمان شروع کار با شما صحبت خواهد کرد. همچنین بعد از موفقیت آمیز بودن مصاحبه آنلاین ممکن است شما به جلسه حضوری مصاحبه شغلی نیز دعوت شوید.
برترین سوالات مصاحبه کاری آلمان
با فرض اینکه شما قدمهای اولیه برای کار کردن و زندگی در آلمان را پشت سر گذاشتهاید، رزومه را ارسال کرده و برای شغل مد نظر درخواست دادهاید و به مصاحبه شغلی با یک شرکت آلمانی دعوت شدهاید و احتمالا با فرآیند کلی مصاحبه آشنا هستید، تنها چیزی که احتمالا اطلاعی از آن نداشته باشید سوالاتی هستند که کارفرما در جلسه مصاحبه شغلی از شما خواهد پرسید. از اینرو، در ادامه فهرستی از سوالات اصلی که اکثرا در هر مصاحبه شغلی در آلمان پرسیده میشوند را ارائه کردهایم تا شما بتوانید با آمادگی کامل در جلسه مصاحبه شغلی خود حاضر شوید:
سوالات مقدماتی
مصاحبه شغلی جلسهای است که برای شناخت بهتر متقاضی طراحی شده است. مصاحبه اکثرا با پرسش سوالات مقدماتی شروع شده و مصاحبه کننده این فرصت را به متقاضی میدهد تا خودش را معرفی کرده و تواناییهای خود را نشان دهد. گاها با این جمله متداول مواجه میشوید که مصاحبه کننده میگوید: ممکن است کمی بیشتر در مورد خودتان بگویید؟
در کشور آلمان کار و زندگی شخصی دو امر جدا از هم هستند اما ممکن است گاها سوالاتی از شما پرسیده شود که مستقیما به شغل شما مربوط نبوده و جنبه شناخت شخصی داشته باشد:
- آیا فکر میکنید که مهارتهای لازم برای این شغل را دارید؟
- آیا تفکرات شما با فرهنگ و ارزشهای شرکت تناسب دارد؟
- آیا شما قادر به حل کردن مشکلات هستید؟
- آیا انگیزه کافی برای این شغل را دارید؟
زمانی که با چنین پرسشهایی روبرو شدید، از قصهگویی درباره زندگی شخصی خود بپرهیزید. به جای آن میتوانید در مورد اهداف و دستاوردهای خود صحبت کرده و همچنین روی صلاحیتتان برای کسب این جایگاه تاکید کنید.
سوالات مربوط به سنجش و ارزیابی متقاضی
با ورود به این بخش از مصاحبه، مصاحبه کننده قصد دارد که ببیند آيا شما متوجه وظایف و مسئولیتهای این شغل هستید یا خیر. پس بهتر است که از قبل با فکر کردن به چنین مواردی، از نقشی که در این شغل خواهید داشت و وظایفی که باید انجام دهید، تصور شفافی داشته باشید. برای این کار میتوانید به وب سایت کارفرما یا بخشی که قرار است در آن مشغول به کار شوید رفته و تحقیقات لازم را انجام دهید.
کارفرمای آلمانی علاقه دارد که شما نمونهای مربوط به سابقهکاری خود را ارائه دهید. آنها میخواهند این فرصت را در اختیار شما بگذارند تا جنبههای مثبت کاری خودتان را برجسته کنید. از اینرو، زمانی که برای شرکت در مصاحبه آماده میشوید، بهتر است تا چند مورد در رابطه با سابقه کاری خود یادداشت کنید تا حین مصاحبه از آنها استفاده کنید.
کارفرمای آلمانی علاوه براینکه به ارائه نمونه در رابطه با سابقه کار شما علاقه دارد، به پرسیدن سوالات دشوار هم علاقهمند است. آنها میخواهند با پرسش این سوالات، واکنش شما مانند عصبی شدن یا حتی آمادگی شما را بسنجند. از اینرو، همانطور که پیشتر نیز گفته شد، بر روی صلاحیت خود تاکید کرده و همیشه صحبتهای خود را با ذکر نکات مثبت خاتمه دهید.
چندین نمونه از سوالات مربوط به سنجش و ارزیابی متقاضی عبارتند از:
- مهارتهای شخصی شما که بیشترین تطابق را با نیازهای این موقعیت شغلی دارند کدامند؟
- چرا به کار کردن در این شرکت علاقه دارید؟
- میتوانید نمونهای از پروژهای که با موفقیت انجام دادهاید را به ما ارائه کرده و بگویید که شما چه سهمی در این موفقیت داشتهاید؟
- آیا میتوانید یک مثال از ترک موقعیت شغلی خود بیان کنید و به ما بگویید که از این تجربه چه آموختهاید؟
- آیا تا به حال شرایط سخت یا درگیری بین اعضای یک تیم کاری را تجربه کردهاید؟ و برای حل این مشکل چه کردهاید؟
- چه نقاط قوت و ضعفی دارید؟
- به نظر شما بهترین نوع مدیریت و رهبری چیست؟
- در اولین روز کاریتان چه کار خواهید کرد؟
سوالات مربوط به حقوق و دستمزد
حتما در این بخش در مورد میزان دستمزد درخواستی از شما سوال خواهد شد. همچنین ممکن است در مورد تاریخ شروع به کار نیز سوال شود. برای برخی از مشاغل مانند مشاغل مربوط به رشته مدیریت دولتی، میزان حقوق ممکن است ثابت بوده و قبلا در آگهی استخدامی نیز ذکر شده باشد. اما میتوانید از طریق سایتهای kununu.com, glassdoor.com یا gehalt.de در مورد میزان حقوق شغل مدنظر خود تحقیق کنید تا بتوانید در صورت پرسش، محدوده مشخص مدنظر را به مصاحبه کننده بگویید.
سوالاتی که متقاضی میتواند از مصاحبه کننده بپرسد.
مطمئن باشید که این سوالات را در مصاحبه شغلی خواهید شنید. با اینکه شاید پاسخ واحدی برای این سوالات وجود نداشته باشد اما قطعا پاسخهای اشتباه و نادرست وجود دارند. پاسخهایی مانند «فکر نکنم، یا ممنونم» مطمئنا شما را فردی بیتفاوت جلوه داده و ممکن است موجب کنار گذاشتن شما توسط کارفرما شوند.
حتما سعی کنید اشتیاق و انگیزه خود برای این شغل را نشان دهید. خود را علاقهمند به کار کردن در شرکت نشان دهید. از پرسیدن برخی از سوالاتی که جواب آنها کاملا معلوم است خودداری کنید. شما باید قبلا طی تحقیق خود در مورد شرکت، پاسخ این قبیل سوالات را پیدا میکردید.
این مرحله بهترین فرصت برای نشاندادن علاقه شما به کار کردن برای آنها بوده و باید نشان دهید که به طور دقیق تمامی جزئیات مربوط به شرکت را میدانید. هدف شما تنها باید این باشد که نشان دهید کار کردن برای این شرکت تنها چیزی است که میخواهید. از اینرو، میتوانید سوالات زیر را از کارفرما بپرسید:
- یک روز عادی کاری در شرکت چگونه میگذرد؟
- عمده سختیهای این شغل کدامند؟
- آیا امکان ارائه آموزش مداوم برای این شغل را دارید؟
- بهترین و بدترین نکات مربوط به کار کردن در این شرکت کدامند؟
- آیا این بخش کاری بودجه سالانه معینی دارد؟
- چه کسی مدیر مستقیم من خواهد بود و چه نوع نظارتی بروی کار من خواهد داشت؟
- چشم انداز ارتقای شغلی این بخش چیست؟
- آیا فرهنگ برگزاری جشن تولد، مراسم برای دستاوردهای بزرگ شغلی یا برگزاری مراسم بازنشستگی در این شرکت مرسوم است؟
نمونه سوالات مصاحبه شغلی به زبان آلمانی
نمونه سوالات مصاحبه شغلی | ترجمه |
Erzählen Sie uns etwas über sich selbst! | خودتان را توصیف کنید. |
Kann man sich auf Sie verlassen (Zuverlässigkeit, Pünktlichkeit) | آیا دیگران شما را فردی قابل اعتماد و وقت شناس می دانند |
?Worin liegen Ihre Stärken | چه نقاط قوتی دارید؟ |
?Worin liegen Ihre Schwächen | نقاط ضعف شما کدامند؟ |
?Was war Ihr größter Misserfolg | بزرگترین اشتباه یا شکستتان چه بوده است؟ |
Was war die größte Herausforderung Ihres Lebens | بزرگترین چالش زندگی شما چه بوده است؟ |
?Wie gehen Sie mit Niederlagen um | چگونه مشکلات و شکست را مدیریت می کنید؟ |
?Welches war Ihr bisher größter Erfolg | بزرگترین موفقیت شما چه بوده است؟ |
Wie würden Ihre letzten Arbeitskollegen Sie beschreiben | همکارهای قبلی تان شما را چگونه فردی توصیف می کرده اند؟ |
Wie gehen Sie mit schwierigen Kollegen um? | چگونه با همکاران مشکل سازتان برخورد می کنید؟ |
Was wissen Sie über unsere Firma? | در مورد شرکت یا مجموعه ما چه می دانید؟ |
Warum wollen Sie in unserer Firma arbeiten? | چرا می خواهید برای شرکت ما کار کنید؟ |
Wieviel wollen Sie bei uns verdienen? | حقوق درخواستی شما برای این شغل چقدر است؟ |
Haben Sie noch Fragen an uns / an unser ?Unternehmen | آیا در مورد ما یا شرکت ما سوالی دارید؟ |
?Wo sehen Sie sich selbst in 5 Jahren | در ۵ سال آینده چه موقعیتی را برای خود تصور می کنید؟ |
سوالات متداول
مصاحبه شغلی در آلمان چه روندی دارد؟
در دور اول مصاحبه شغلی که معمولاً با مدیر منابع انسانی برگزار میشود، متقاضی باید خود را معرفی کرده، در مورد سابقه کاری خود صحبت کند و جایگاه شغلی فعلی خود را شرح دهد. سپس، ممکن است مصاحبه با حضور مسئول گزینش تا زمان برنامه ریزی برای مذاکره با سایر اعضای شرکت ادامه داشته باشد.
چگونه باید به سوالات مصاحبه شغلی در آلمان پاسخ داد؟
می توانید طبق ساختار زیر عمل کنید:
- سوالات خود را در پاسخهایتان بیان کنید.
- پاسخ خود را بصورت توضیحی ارائه دهید.
- از پاسخ خود به هدفی که میخواهید برسید.
چگونه باید خود را در یک مصاحبه شغلی آلمانی معرفی کرد؟
باید خودتان را با گفتن نام و نام خانوادگیتان به مسئول پذیرش و مصاحبه کننده و به طور رسمی معرفی کنید. اگر چندین نام و نام خانوادگی دارید، نامی که ترجیح میدهید شما را به آن نام صدا کنند انتخاب کنید.
نحوه احوالپرسی در مصاحبه شغلی چگونه است؟
از لحن رسمی و عباراتی مانند “Freut mich!” برای احوالپرسی با مصاحبه کنندگان استفاده کنید. از جمله “از آشنایی با شما خوشوقتم” بهمراه یک سلام مودبانه و دست دادنی گرم و دوستانه استفاده کنید. همیشه آمادگی این را داشته باشید تا بتوانید در مورد مسائل شخصی زندگی خود اعم از وضعیت زندگی، وضعیت روابط با سایر اشخاص و اهدافتان برای آینده صحبت کنید.
مصاحبه شغلی در آلمان چند جلسه خواهد بود؟
در اغلب موارد برای دریافت قرارداد کاری در آلمان، به ۳ جلسه مصاحبه شغلی نیاز خواهد بود، بنابراین سعی داشته باشید تا اطلاعات کافی را در طول این جلسات کسب کنید و بتوانید محدوده درستی برای حقوق درخواستی خود اعلام کنید.
روند استخدام شدن در آلمان چقدر طول میکشد؟
به طور کلی، روند استخدامی ممکن است هفتهها یا گاها حتی ماهها طول بکشد. پس حتما از ابتدای درخواست تا انتهای این مسیر صبور باشید.
کارفرمایان آلمانی در جلسه مصاحبه شغلی به دنبال چه مواردی هستند؟
کارفرمایان آلمانی معمولا به دنبال سنجش میزان دانش، تجربه و سابقه کاری و حرفهای، سطح مهارت و توانایی انجام فعالیت کاری فوق برنامه متقاضی هستند. از اینرو، در رویدادهای شغلی شما شانس زیادی برای داشتن ارتباط مستقیم با کارفرمایان آلمانی خواهید داشت که میتوانید خود را به عنوان بهترین متقاضی شغلی به آنها معرفی کنید.
چه سوالاتی در مصاحبه کاری در آلمان پرسیده میشود؟
سوالات اصلی مصاحبه شغلی عبارتند از:
- چرا تصمیم گرفتید برای این شغل درخواست دهید؟
- چه تجارب مرتبطی با این شغل دارید؟
- از تجربه خود در زمینه …… بگویید.
- به چه مواردی در رابطه با این شغل علاقه دارید؟
- به چه دلیلی قصد دارید شغل فعلی خود را ترک کنید؟ چرا شغل قبلی خود را ترک کردهاید؟